Καλώς ήλθατε στην ταξιδιωτική κοινότητα του Pamediakopes.gr!

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Ευρώπη

Η Ευρώπη που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε... Η Ευρώπη που δεν ξέρουμε... Τα πάντα για τη Γηραιά Ήπειρο εδώ! Διάλογος, φωτογραφίες, videos, νέα, χρήσιμες πληροφορίες για να είστε ενημερωμένοι ανά πάσα στιγμή...

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

 • rated by 0 users
 • This post has 8 Replies |
 • 3 Followers
 •  

              Ξεχάστε τα αβάσιμα σχόλια από ΜΜΕ και άλλους ειδήμονες περί ληστών, κλεψιάς, εγκληματικότητας κ.α και επισκεφτείτε (κατά τη γνώμη μας την Άνοιξη) την πανέμορφη Ρουμανία, για να δείτε μεσαιωνικά κάστρα με ανθισμένους κήπους, μοναδικούς βιότοπους, γραφικούς οικισμούς, μπαρόκ, νεοκλασικά, ροκοκό κτίρια αλλά και έργα σοσιαλιστικού ρεαλισμού και άλλα πολλά πανέμορφα και ενδιαφέροντα αξιοθέατα με άρωμα δράκουλα. Εμείς επισκεφτήκαμε τη Ρουμανία από σπόντα (δε μας κάθισε ένα ταξίδι στη Βιέννη οδικώς μέσω Ζάγκρεμπ, Λιουμπλιάνας) αλλά ποτέ δεν το μετανιώσαμε και σίγουρα θα ξαναπάμε ίσως και το Πάσχα που μας έρχεται. Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες (χρήσιμες πιστεύουμε) πληροφορίες για μια όμορφη απόδραση στην παραδουνάβια αυτή χώρα.

   

  ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ & ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

   

              Αεροπορικώς η πλειονότητα των επισκεπτών της Ρουμανίας φτάνει στη χώρα μέσω του αεροδρομίου του Βουκουρεστίου (Otopeni), όμως υπάρχουν και 6-7 ακόμη περιφερειακά αεροδρόμια που δέχονται διεθνείς πτήσεις (π.χ αεροδρόμιο Τιμισοάρας). Σιδηροδρομικώς η Ρουμανία είναι εύκολα επισκέψιμη. Από τη Ρουμανία τα τρένα κατευθύνονται προς Βιέννη, Παρίσι, Πράγα, Βελιγράδι, Σόφια, Αθήνα (αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τιμές των τρένων για διεθνή ταξίδια από και προς τη Ρουμανία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να υπερβαίνουν τις τιμές αεροπορικών εισιτηρίων που μπορείτε να βρείτε από προσφορές!). Στη Ρουμανία μπορείτε να φτάσετε και με λεωφορεία (δείτε στο www.eurolines.com & www.autogari.ro). Κάποια ΚΤΕΛ και άλλες εταιρίες της χώρας σε συνεργασία με λεωφορειακές γραμμές της Ρουμανίας έχουν δρομολογήσει αυτοκίνητα για Βουλγαρία- Ρουμανία. Φυσικά στη χώρα μπορείτε να φτάσετε και οδικώς, που αποτελεί μια καλή και ενδιαφέρουσα προοπτική.

  Για τη μετακίνηση εντός της Ρουμανίας αξίζει να τονίσουμε ότι η χώρα διαθέτει ένα καλό και πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει όλες τις μεγάλες και μεσαίες πόλεις της χώρας με το Βουκουρέστι. Για να κλείσετε εισιτήριο μπορείτε να απευθυνθείτε σε τοπικά καταστήματα (ανοιχτά 7:30- 19:30, φθηνότερα από το Internet αλλά διαθέσιμα μόνο 1 ώρα πριν την αναχώρηση) ή να το κάνετε διαδικτυακά (www.cfr.ro) [Στους περισσότερους σταθμούς γίνονται εκπτώσεις στους νέους ως 26 ετών]. Στη Ρουμανία υπάρχει επίσης πυκνό δίκτυο λεωφορειακών γραμμών (με βάση τις σιδηροδρομικές). Οι σταθμοί είναι συνήθως κοντά στους σιδηροδρομικούς (πληροφορίες www.autogari.ro). Δεν είναι κρατικοί φορείς και αυτό σημαίνει ότι κάθε εταιρία έχει τη δική της πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε εισιτήριο από αυτόματο μηχάνημα, από ταμείο ή από τον ίδιο τον οδηγό. Στους οδικούς άξονες με μποτιλιαρίσματα μπορείτε να μετακινηθείτε με mini bus- maxitaxi (γρήγορη, σχετικά φθηνή και τακτική λύση αλλά υπάρχει ένα προβληματάκι με τη συμπεριφορά των «σπιντάτων» οδηγών). Εντός των πόλεων συνήθως υπάρχουν δημοτικά αστικά λεωφορεία (τα εισιτήρια κοστίζουν περίπου μισό € και θα τα βρείτε σε κιόσκια και καπνοπωλεία) Τα taxi είναι σχετικά φθηνά, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να ανήκουν σε κάποια εταιρία και το ταξίμετρο να δουλεύει. Αν είστε στο ξενοδοχείο καλό είναι πάντα να ζητάτε από τη reception να σας καλεί ένα. Να υπολογίζετε περίπου 1,5 LEI το χλμ.

   

  ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΙΧ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

   

  Αν επισκεφτείτε τη Ρουμανία με το δικό σας ΙΧ χειμώνα καλό θα ήταν να έχετε φορέσει στο αυτοκίνητο χειμερινά λάστιχα (ειδικά αν είναι να επισκεφτείτε τα Καρπάθια με τα πολλά χιονοδρομικά), τα λεγόμενα χιονολάστιχα, (ψάξτε λίγο γιατί υπάρχουν περισσότεροι του ενός τύποι χειμερινών ελαστικών ανάλογα με τις ιδιαιτέρες κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής- χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, πάγος κ.λπ) και φυσικά να έχετε μαζί σας αλυσίδες (και να ξέρετε να τις τοποθετείτε). Οι θερμοκρασίες είναι γενικά χαμηλές και τα χειμερινά λάστιχα αποδίδουν καλύτερα. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί πανάκεια αφού ο πάγος παραμονεύει. Γενικά τα καλοκαίρια της Ρουμανίας είναι ιδιαίτερα υγρά και ζεστά και οι χειμώνες κρύοι ή πολύ κρύοι. Θα πρέπει επίσης να εξοπλίσετε καλά το χώρο αποσκευών σας (κάποια συμβατικά εργαλεία, γρύλο, φαρμακείο και εντομοαπωθητικό αν πάτε κοντά στο Δέλτα του Δούναβη, τρίγωνο, πυροσβεστήρα, μια μικρή τσάπα, ένα μικρό πιεστικό για φούσκωμα ελαστικών). Επιβεβλημένο είναι επιπλέον να κάνετε έναν βασικό έλεγχο του αυτοκινήτου σας (λάδια, υγρά, πίεση ελαστικών και ρεζέρβας, αντιψυκτικό, υγρό παρμπρίζ για χαμηλές θερμοκρασίες). Τέλος εκδώστε πράσινη κάρτα ασφάλισης για το ΙΧ σας (εκδίδεται δωρεάν από όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες εντός 2-3 ημερών) και τσεκάρετε αν η οδική βοήθεια σας καλύπτει. Πληροφοριακά να σας ενημερώσουμε ότι κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν εντός ΕΕ ή και χωρών Πράσινης Κάρτας και τις πρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις (συνήθως με πρόσθετη πράξη και ίσως και κάποια χρέωση) πέρα από τις βασικές που προβλέπονται από την Πράσινη Κάρτα (ψάξτε το).

   

  ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

   

  Ο πιο γρήγορος δρόμος για να φτάσετε από την Ελλάδα στη Ρουμανία (Βουκουρέστι) είναι ο εξής: Θεσσαλονίκη, Προμαχώνας Σερρών (σύνορα Ελλάδας- Βουλγαρίας), Σόφια, Πλέβεν, Ρούσε (σύνορα Βουλγαρίας- Ρουμανίας), Βουκουρέστι. Καλό είναι να αποφύγετε το πέρασμα των συνόρων Παρασκευή και Κυριακή λόγω φόρτου. Επίσης για να ελαχιστοποιήσετε την αναμονή η λύση είναι είτε τη νύχτα, είτε νωρίς το πρωί (εμείς δεν το πράξαμε και είχαμε μια καθυστέρηση 45 λεπτών στα σύνορα Βουλγαρίας Ρουμανίας).

  Για να πάτε στην Ρουμανία θα χρειαστείτε ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο (καλύτερα διαβατήριο ή τουλάχιστον και μια φωτοτυπία του γιατί μπορεί να πέσετε σε τίποτα «τσακάλια» και να μην καταλαβαίνουν από ποια χώρα ήρθατε μόνο με την ταυτότητα) και Πράσινη Κάρτα ασφάλισης για το αυτοκίνητο.

   

  ΟΔΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

   

  Σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά στη χώρα να σας επισημάνουμε τα εξής: να έχετε πάντα ανοιχτά τα φώτα πορείας, να τηρείτε ευλαβικά τα όρια ταχύτητας (120 στους αυτοκινητόδρομους, 90 στους εθνικούς δρόμους εκτός κατοικημένων περιοχών χωρίς νησίδα, 70 στους επαρχιακούς εκτός κατοικημένων περιοχών, 50 και παρακάτω στις κατοικημένες περιοχές), να οδηγείτε πολύ αμυντικά και να διευκολύνετε αυτούς που θέλουν να σας προσπεράσουν κυρίως τη νύχτα αφού τη μέρα η ύπαρξη αρκετών μπλόκων λειτουργεί ανασταλτικά για τους «γρήγορους». Οι δρόμοι σε μερικά σημεία έχουν υποστεί φθορές (από το χιόνι, τον πάγο, τα φορτηγά και την μη συντήρηση) και σε αρκετά σημεία θα συναντήσετε στροφές. Πάντως τους δρόμους γύρω από τα χιονοδρομικά των Καρπαθίων τους βρήκαμε καθαρούς από χιόνι. Επίσης υπάρχει μεγάλη διαφορά στα ορεινά και στα πεδινά (εκεί θα συναντήσετε πιο φαρδείς και επίπεδους δρόμους με μεγάλες ευθείες). Γενικά οι δρόμοι είναι δύσκολοι, αργοί και σε μεγάλο ποσοστό εισέρχονται σε κατοικημένες περιοχές. Αυτό το μειονέκτημα είναι φυσικά πλεονέκτημα γι’ αυτούς που θέλουν να δουν από κοντά πολλές περιοχές. Για να χρησιμοποιήσετε τους εθνικούς δρόμους θα πρέπει να προμηθευτείτε από τα σύνορα ή από κάποια μεγάλα βενζινάδικα ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας για 7 ημέρες (αυτοκόλλητο που ονομάζετε rovinieta) που κοστίζει γύρω στα 6€ (υπάρχει και το μηνιαίο με περίπου 10€). Να σημειώσουμε ότι αν νοικιάσετε εκεί αυτοκίνητο αυτό υποχρεούται να έχει ασφάλεια και σήμα τελών κυκλοφορίας και όχι να το πληρώσετε εσείς ξεχωριστά. Τη βενζίνη θα τη ζητήσετε ως απλά unleaded gas 95 (αυτή τη στιγμή κοστίζει περίπου 1,17€/ λίτρο, αρχές του 2010 είχε 95 λεπτά). Αν δεν γνωρίζετε τι καίει το ΙΧ σας (το έχω δει και αυτό) μπορείτε να το τσεκάρετε από το σημείο που γίνεται ο ανεφοδιασμός. Η παρουσία της αστυνομίας είναι σχετικά συχνή και αν τηρείτε τα όσα προαναφέραμε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Από πλευράς ασφάλειας και από τη δική μας εμπειρία (1 φορά στη νότια Ρουμανία- Βουκουρέστι, Πλοέστι, Μπρασόφ, Καρπάθια) δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα, άλλωστε και στους περισσότερους ταξιδιωτικούς οδηγούς θα διαβάσετε ότι γενικά είναι μια ασφαλής χώρα παρά τα όσα λέγονται. Προσοχή στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, στους χώρους στάθμευσης ξενοδοχείων και στις θέσεις που αντιστοιχούν σε οδηγούς ΑΜΕΑ. Σε περίπτωση ατυχήματος καλέστε περιπολικό και ασθενοφόρο στο 112 Στους αυτοκινητοδρόμους υπάρχουν και τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

   

  ΧΑΡΤΕΣ & ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

   

              Κυκλοφορεί ένα καλός, αναδιπλούμενος οδικός χάρτης της Ρουμανίας από τις εκδόσεις Cartographia (θα τον βρείτε και στα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας με περίπου 7,50€). Επίσης υπάρχουν 2 πολύ καλοί (στα αγγλικά) ταξιδιωτικοί οδηγοί: Romania των εκδόσεων National Geographic Traveler και Romania & Moldova των εκδόσεων Lonely Planet. Στη Ρουμανία μπορείτε να βρείτε χάρτες και οδηγούς σε μεγάλα (η πιο φθηνή λύση) και μικρά βιβλιοπωλεία αλλά και σε μεγάλα βενζινάδικα.

   

  ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

   

              Η Ρουμανία ανήκει στην ΕΕ αλλά όχι στην ζώνη του €, αυτό σημαίνει ότι έχει το δικό της εθνικό νόμισμα το νέο ή σκληρό LEU (πληθυντικό LEI). Ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, εστιατόρια και άλλοι επαγγελματίες του τουρισμού δέχονται και € αλλά καλό θα είναι να μετατρέψετε lei γιατί σίγουρα θα σας κρατήσουν έμμεση προμήθεια (με τη μέθοδο των ρέστων). Η καλύτερη λύση είναι να ανταλλάξετε σε ανταλλακτήρια και σε τράπεζες (οι τράπεζες δίνουν ελαφρώς καλύτερες ισοτιμίες) και όχι από περίεργους που μπορεί να σας την «πέσουν» στο δρόμο ούτε φυσικά σε ξενοδοχεία που κρατούν σεβαστές προμήθειες. Για να βεβαιωθείτε ότι η ισοτιμία που αναγράφετε είναι καθαρή χωρίς προμήθεια ρωτήστε τον υπάλληλο αν η τιμή είναι NET και ζητήστε του να σας κάνει την μετατροπή στο κομπιουτεράκι που υπάρχει στο ταμείο (στις περισσότερες περιπτώσεις το κάνουν ήδη από μόνοι τους). Η ισοτιμία τη στιγμή που γράφεται το άρθρο είναι 1€=4,26 LEU, 1$=3,15 LEU και 1₤= 5,01 LEU. Οι τράπεζες είναι συνήθως ανοιχτές Δευτέρα με Παρασκευή 8:00- 17:00 και κάποιες ανοιχτές και το Σάββατο 8:30- 13:30. Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σχεδόν σε όλα τα ξενοδοχεία, στα μεγάλα super market και mall και σε αρκετά βενζινάδικά. Η Ρουμανία συζητιέται ότι θα υιοθετήσει το € το 2015 (ζωή σε λόγου σας). Το LEU υποδιαιρείται σε 100 bani και θα βρείτε κέρματα των 5, 10 & 50 bani. Το LEI κυκλοφορεί σε 1, 5, 10, 20, 50, 100 & 500 LEI. Όταν επισκεφτήκαμε τη Ρουμανία πριν 2 χρόνια κυκλοφορούσε ακόμη το παλιό LEU το οποίο διέθετε 4 μηδενικά παραπάνω!

   

  ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

             

  Τα ταχυδρομεία στις μεγάλες πόλεις είναι ανοιχτά 7:00- 20:00 Δευτέρα με Παρασκευή και 8:00- 13:00 το Σάββατο. Στις μικρότερες πόλεις συνήθως κλείνουν 1-2 ώρες πιο νωρίς. Με την Ελλάδα μπορείτε να επικοινωνήστε με την υπηρεσία roaming αλλά μπορείτε να αγοράσετε και τηλεκάρτες (από κιόσκια και από ταχυδρομεία) και να τηλεφωνήσετε από τα πορτοκαλί τηλέφωνα ή από τα ταχυδρομεία. Μια κάρτα των 15 LEI θα σας επιτρέψει να πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες κλήσεις προς την Ελλάδα για 4-5 μέρες (23:00- 7:00 η χρέωση είναι πιο χαμηλή). Internet café υπάρχουν σε όλες τις πόλεις και τις κωμοπόλεις της χώρας με καλές χρεώσεις (μέχρι 80 λεπτά την ώρα). Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 112. Ο διεθνείς κωδικός της χώρας είναι 0040 και οι βασικοί υπεραστικοί κωδικοί: Μπρασόφ: 0268, Βουκουρέστι: 021, Κωστάντζα: 0241, Σιμπίου: 0269, Τιμισοάρα: 0256, Ιάσιο: 0232, Κλουζ: 0264.

   

  ΥΓΕΙΑ

   

  Καλό είναι όταν ταξιδεύετε στην Ευρώπη σε έχετε εκδώσει Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας. Εκδίδετε με αίτηση από κάθε ασφαλιστικό φορέα (αρκεί να είστε κάπου ασφαλισμένοι) ΔΩΡΕΑΝ. Βέβαια και να μην την έχετε η ΕΕ τονίζει ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη αλλά πληρώνοντας (αυτό είναι το περιβόητο κοινωνικό κράτος) Στα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων της Ρουμανίας σίγουρα θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε στα Αγγλικά. Στο Βουκουρέστι και σε άλλες μεγάλες πόλεις υπάρχουν φαρμακεία που είναι ανοιχτά 24 ώρες (π.χ Farmasia Verde, Calea Dorobaantilor 15, τηλ. 0212 301 451).

   

  ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

   

  Το πρωινό στη Ρουμανία (micul dejun) αποτελείται συνήθως από ψωμί ή φρυγανιές, βούτυρο, ομελέτα, καφέ ή τσάι. Το πιο δημοφιλές σνακ της χώρας είναι το pateuri (ζύμη με τυρί ή ζαμπόν). Επίσης θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από λουκάνικα. Τα παραδοσιακά ρουμανικά πιάτα είναι ιδιαίτερα νόστιμα. Δοκιμάστε sarmale (λάχανο τουρσί γεμιστό με ρύζι, κρέας και μυρωδικά, βλέπε γιαπράκια) και tocana (πιάτο που συνδυάζει κρέας με κρέμα γάλακτος). Πάντως το φαγητό είναι σχετικά φθηνό (για μας) και άρα θα φάτε από 10€ έως 15€ τα 2 άτομα (2 κύρια πιάτα, 2 ορεκτικά, 1 σαλάτα, 2 μπύρες). Ένα ιδιαίτερο εστιατόριο- μπυραρία είναι το ιστορικό Caru’ cu bere (Σταυρουπόλεως 5).

   

  ΚΑΦΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

   

  Σε ολόκληρη τη Ρουμανία βρήκαμε όμορφα και ατμοσφαιρικά καφέ (cofetarie) σε στιλ βιεννέζικο, παριζιάνικο ακόμη και ελληνικό. Θα βρείτε όλα τα είδη καφέ από ελληνικό (cafea naturala) μέχρι φίλτρου, nes, espresso και cappuccino. Οι τιμές είναι αρκετά προσιτές (για τα ελληνικά δεδομένα) και ξεκινούν από 0,50€ στις μη τουριστικές περιοχές μέχρι 1,50€ στις τουριστικές και στα πολυσύχναστα καφέ των μεγάλων πόλεων.

   

  ΩΡΑΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

   

              Τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοιχτά από 9:00- 18:00 Δευτέρα με Παρασκευή και 9:00- 13:00 το Σάββατο. Κάποια mini market είναι ανοιχτά περισσότερες ώρες, ακόμη και 24 ώρες, και τις Κυριακές. Τα μουσεία, τα κάστρα και τα αξιοθέατα είναι επίσης ανοιχτά 9:00- 18:00 εκτός Δευτέρας ή Τρίτης. Οι εθνικές αργίες είναι οι παρακάτω: 1 & 2 Ιανουαρίου, Πάσχα, 1 Μαΐου, 1, 25 & 26 Δεκεμβρίου.

   

   

  ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

   

  220V, 50Hz

   

  ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

   

              Η Ρουμανία προσφέρεται για ευρεία γκάμα διακοπών, υπό την έννοια μπορεί να υποστηρίξει χειμερινό, ανοιξιάτικο και θερινό τουρισμό. Μεταξύ μας, για θερινό τουρισμό στην στριμογμένη Μαύρη Θάλασσα δεν θα την επιλέγαμε. Αλλά για Χειμώνα και Άνοιξη είναι όνειρο. Στο Βουκουρέστι με 30- 35€ για το δίκλινο μπορείτε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου να βρείτε πολύ καλές επιλογές. Το ίδιο και την περιοχή των Καρπαθίων (Σινάια, Μπρασόφ, Σιμπίου, Σιγκισοάρα). Στη Μαύρη Θάλασσα μπορείτε να βρείτε τους καλοκαιρινούς μήνες από 40€, ενώ τις υπόλοιπες εποχές σημαντικά χαμηλότερα.

   

  ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

   

  Τα ρουμάνικα είναι λατινογενής γλώσσα και χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο γι’ αυτό δεν δυσκολευτείτε να διαβάσετε και να προφέρετε πινακίδες, καταλόγους κ.λπ. (άλλο αν δεν ξέρετε τι σημαίνει).

              Μερικές χρήσιμε λέξεις και εκφράσεις είναι οι εξής:

  Ναι

  Da

  1

  Un/ una

  Όχι

  Nu

  2

  Doi/ doua

  Συγνώμη

  Va rog

  3

  Trei

  Ευχαριστώ

  Multumesc

  4

  Partu

  Γεια

  Salut

  5

  Cinci

  Αντίο

  La revedere

  6

  Sase

  Με συγχορείτε

  Permiteti mi

  7

  Sapte

  Καλό

  Bun/ bine

  8

  Opt

  Κακό

  Rau

  9

  Noua

  Κοντά

  Apropriat

  10

  Zace

  Μακριά

  Departe

  Σήμερα

  Azi

  Φθηνό

  Leftin

  Χθες

  Leri

  Ακριβό

  Scump

  Αύριο

  Maine

  Μιλάς αγγλικά;

  Vorbiti englezeste?

  Δεν καταλαβαίνω

  Nu inteleg

  Ανοιχτό

  Inchis

  Πόσο κοστίζει;

  Cat costa

  Κλειστό

  Deschis

  Τι ώρα είναι;

  Ce ora ste?

   

   

 • ωραίος ο οδηγός

  καλό θα ήταν να γράφεις και ένα budget για να δούμε αν συμφέρει να πάμε...

  που μάλλον συμφέρει.

  καλό βραδυ

 • πολύ καλή ιδέα θα προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε από τον επομένο οδηγό αλλά και στους ήδη δημοσιευμένους.

  το μόνο πρόβλημα εκτίμησης είναι τα μεταφορικά διότι υπάρχουν αρκετές επιλογές. αλλά θα το δουλέψουμε. τα λέμε.

 • ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

  ΜΠΡΑΣΟΦ

   

  Στην κεντρική πλατεία του Μπρασόφ τα πάντα είναι σκεπασμένα με χιόνι κάθε χρόνο για αρκετούς μήνες.

  Βρίσκεται 160 km , από το Βουκουρέστι και μπορείτε να φτάσετε είτε με το τρένο , είτε με νοικιασμένο ΙΧ ( οι Ρουμάνοι οδηγούν αρκετά επικίνδυνα ).

  Η πλατεία δημαρχείου ( Piata Sfatului ), είναι το κέντρο της μεσαιωνικής πόλης . Τα κτίσματα κτίστηκαν το 1420 και μερικά ανακαινίστηκαν , μετά την πυρκαγιά του 1689. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν πολλά αναγεννησιακά κτίρια.

  ΟΡΟΣ ΤΑΜΠΑ

   

  Mε το τελεφερίκ ( telecabina ), ή από τα μονοπάτια , μπορείτε να ανεβείτε στο 900m ύψους όρος Τάμπα  ( θα σας πάρει 1 ώρα περίπου ) .Η διαδρομή μέσα στο δάσος και κυρίως η  θέα της πόλης που είναι μαγευτική, θα σας  ανταποδώσει.

  Στην κορυφή υπάρχει καφετέρια  που το χειμώνα είναι εντελώς ψυχρή (κυριολεκτικά + μεταφορικά )

  ΡΑΣΝΟΦ

   

  Το κάστρο βρίσκεται σε λόφο πάνω από την ομώνυμη  μικρή πόλη , σε απόσταση 15km από το Μπρασόφ.

  Χτίστηκε 800 χρόνια πριν και έχει αναπαλαιωθεί πρόσφατα.. Περιέχει τουλάχιστον 30 οικίες και καταστήματα, μουσείο, εκκλησία . Είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε αυτό, αντί για τον πύργο του δράκουλα , που βρίσκεται στην ίδια περιοχή

   

  ΣΙΓΚΙΣΟΑΡΑ

   

  Για να κρατήσουν τις παλαιές παραδόσεις ζωντανές, η Σιγκισοάρα στη Ρουμανία φιλοξενεί το Φεστιβάλ Μεσαιωνικών Τεχνών κάθε καλοκαίρι, το οποίο παρουσιάζει μεσαιωνική μουσική και τέχνη -- οι συμμετέχοντες ντύνονται σαν ιππότες και δεσποινίδες, ηθοποιοί παίζουν μεσαιωνικές σκηνές και οι μουσικοί παίζουν μελωδίες του Μεσαίωνα. Το φεστιβάλ είναι γεμάτο από μαργιονοπαίκτες, ζογκλέρ, χορευτές και θεάματα, όπως διαγωνισμός ξιφομαχίας.

  Επίσης στη Σιγκισοάρα, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν το σπίτι του Βλαντ Ντράκουλα, το σπίτι του Βλαντ του Ανασκολοπιστή, ο κυβερνήτης που ενέπνευσε τον Μπραμ Στόκερ για το μυθυιστόρημα "Κόμης Δράκουλας" το 1897.

  "Η Σιγκισοάρα χτισμένη από γερμανούς τεχνίτες και εμπόρους γνωστούς ως Σάξονες της Τρανσυλβανίας στη Ρουμανία, αποτελεί έξοχο παράδειγμα μιας μικρής, οχυρωμένης μεσαιωνικής πόλης που διαδραμάτισε σημαντικό στρατηγικό και εμπορικό ρόλο στις παρυφές της κεντρικής Ευρώπης για αρκετούς αιώνες", αναφέρει ο ιστοχώρος της ΟΥΝΕΣΚΟ.

  Το φρούριο αποτελείται από εννέα πύργους, ο πιο ξεχωριστός εκ των οποίων είναι ο ψηλός Πύργος με το Ρολόϊ 64 μέτρων-- αυτήν την περίοδο είναι μουσείο που εκθέτει νομίσματα, όπλα και ένα μεσαιωνικό φαρμακείο. Υπάρχει επίσης και ένα μπαλκόνι που προσφέρει όμορφη θέα.

  Περίπου 4,5 ώρες από το Βουκουρέστι, το παλαιό κέντρο της πόλης Σιγκισοάρα της Ρουμανίας , ή η ακρόπολη της Σιγκισοάρα, αποτελεί όαση αρχιτεκτονικής και ιστορίας.

  Το κέντρο, στην Τρανσυλβανία, προστέθηκε στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΕΣΚΟ) το 1999.

  ΚΑΣΤΡΟ ΜΠΡΑΝ

   

  Το κάστρο του Δράκουλα βρίσκεται στη διαδρομή Σινάια –Μπρασόφ.

  Χτίστηκε από ιππότες σαν οχυρό , αλλά τον 15ο αιώνα πέρασε στην κατοχή του πρίγκιπα Βλαντ Τέπες της Βλαχίας (πρόκειται για τον  γνωστό και ως κόμη Δράκουλα).

  Το κάστρο έγινε γνωστό παγκοσμίως χάρη στον Μπραν Στόκερ, ο οποίος το 1897 έγραψε μια ιστορία τρόμου με ήρωα τον κόμη Δράκουλα. Οι μύθοι λένε ότι ο κόμης Δράκουλας έζησε στο κάστρο ελάχιστα.

  Το κομμουνιστικό καθεστώς κατέσχεσε το κάστρο από τη βασιλική οικογένεια (και καλά έκανε) και το μετέτρεψε σε μουσείο το 1957. Το ρουμανικό κράτος επέστρεψε το κάστρο στην οικογένεια των Αψβούργων το 2006, αφού συμφωνήθηκε να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο για την επόμενη τριετία. Τώρα έχει βγει στην πώληση.

  (ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΌ ΤΟΝ STAVRO)

   

 • Πάρτε και μια καλύτερη εικόνα του Βουκουρεστίου.

  ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

   

  Ολόκληρο το Βουκουρέστι είναι γεμάτο από αξιόλογα αρχιτεκτονικά κτίρια που αξίζει να φωτογραφηθούν. Το Βουκουρέστι στο παρελθόν αναφερόταν ως «το μικρό Παρίσι της ανατολής». Σήμερα αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της μνημειακής κρατικής αρχιτεκτονικής, η οποία προβάλλει την ισχύ των κουμμουνιστικών καθεστώτων. Αυτό δε σημαίνει ότι η Ρουμανική πρωτεύουσα στερείται όμορφων, χρωματιστών, νεοκλασικών κτιρίων.

  Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

   

  Ένα κλασικό παράδειγμα κτιρίου με αρχιτεκτονική τεχνοτροπία σοσιαλιστικού ρεαλισμού, στο οποίο κρέμονται πια τα λάβαρα του καπιταλισμού.

  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

   

  Ένα από τα πολύ όμορφα αλλά και βαρύγδουπα κτίρια που στεγάζουν πανεπιστημιακές σχολές του Βουκουρεστίου.

  ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

   

  Ο καταστροφικός σεισμός που το έπληξε το 1977, έδωσε την ευκαιρία στον τότε πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας, Νικολάε Τσαουσέσκου, να ισοπεδώσει 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την έκταση της παλιάς πόλης, στα οποία βρισκόντουσαν κτίρια αξιόλογης αρχιτεκτονικής και του έδιναν επάξια τον προαναφερθέν τίτλο.

  Έμβλημα του καθεστώτος αποτέλεσε το επονομαζόμενο κτίριο ως "Σπίτι του Λαού" (2ο μεγαλύτερο διοικητικό κτίριο στον κόσμο μετά το Αμερικανικό πεντάγωνο), του οποίου η ανέγερση ξεκίνησε το 1983. Καλύπτει επιφάνεια 66.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ το συνολικό εμβαδόν του ανέρχεται στα 330.000 τετραγωνικά μέτρα. Για την κατασκευή του κτιρίου (δώδεκα όροφοι και 9 υπόγεια), εργάστηκαν 700 αρχιτέκτονες και είκοσι χιλιάδες εργάτες, από τους οποίους αρκετοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των έργων.

  Για το φωτισμό των εσωτερικών του χώρων, τοποθετήθηκαν 2.800 πολυέλαιοι, όπου ένας από αυτούς είναι και ο μεγαλύτερος που έχει κατασκευαστεί στον κόσμο!

 • βλέπω ότι αξίζει τον κόπο για Ρουμανία

  εκεί από ασφάλεια τι λέει;

  και για επίσκεψη με το δικό μου αμάξι;

  να το τολμήσω ή καλύτερα με γκρουπ ή αεροπορικώς;

  ευχαριστώ

 • μια χαρα ειναι δεν υπαρχει τιποτα περιεργο, τα κλασικα που θα βρεις παντου, αλλα οχι τιποτα φοβερο, μην σας τρομαζουν αδικα καποιοι!

 • Συμφωνώ απόλυτα με τον iokou

 • άσε που αρκετοί μιλούν και ελληνικά ή τουλάχιστον μπορούν να καταλάνουν κάποια πράγματα.

  βλέπετε πολλοί είτε έχουν οι ίδιοι αναζητήσει την τύχη τους στη χώρα μας είτε συγγενικά τους πρόσωπα.

  γενικά σε όλα τα βαλκάνια τα ελληνικά είναι πιο χρήσιμα ασύγκριτα από την κατεστημένη αγγλική γλώσσα (και όχι μόνο στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία που έχω επισκεφτεί δε μιλού γρι αγγλικά- μα τι διεθνής γλώσσα είναι αυτή???).

  αρκετά είπαμε για τη Ρουμανία... άντε πάρτε το απόφαση γιατό τώρα το Πάσχα θα είναι υπέροχη!!!

Page 1 of 1 (9 items)