Καλώς ήλθατε στην ταξιδιωτική κοινότητα του Pamediakopes.gr!

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΓΔΜ (FYROM)

Ευρώπη

Η Ευρώπη που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε... Η Ευρώπη που δεν ξέρουμε... Τα πάντα για τη Γηραιά Ήπειρο εδώ! Διάλογος, φωτογραφίες, videos, νέα, χρήσιμες πληροφορίες για να είστε ενημερωμένοι ανά πάσα στιγμή...

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΓΔΜ (FYROM)

 • rated by 0 users
 • This post has 5 Replies |
 • 5 Followers
 •  

  Λόγω του ότι κατοικούμε μόνιμα στην Κοζάνη έχουμε επισκεφτεί 4 φορές την Π.Γ.Δ.Μ. Όχι (μόνο) για να ψωνίσουμε στη φτηνή λαϊκή και super markets της Μπίτολα (που θα το τονίσουμε ότι πράγματι είναι φθηνά για μας αλλά όχι για το λαό της γείτονος) αλλά γιατί έχει ενδιαφέροντα αξιοθέατα και πανέμορφα φυσικά τοπία.

   

  ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ & ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Π.Γ.Δ.Μ.

   

              Η ΠΓΜΔ διαθέτει 2 διεθνή αεροδρόμια (Σκόπια- Skopje και Οχρίδα- Ohrid) ενώ ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών της εξυπηρετείται οδικώς και σιδηροδρομικώς (το αεροδρόμιο των Σκοπίων βρίσκεται 25 χλμ. έξω από την πόλη Πληροφορίες στο τηλ. 05002230). Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια λεωφορείων από Τίρανα και τους καλοκαιρινούς μήνες ένα mini bus από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια. Επίσης η χώρα διαθέτει ένα συμπαθητικό σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει τα Σκόπια με το Βέλες (Veles), το Νεγκότινο (Negotino) και την Ελλάδα, τα Σκόπια με το Πρίλεπ (Prilep) και τη Μπίτολα (Bitola ή Μοναστήρι) (στα νότια) και τα Σκόπια με το Τέτοβο (Tetovo) και το Γκοστιβάρ (Gostivar) και τα Σκόπια με το Κουμάνοβο (Kumanovo) και τη Σερβία (στα βόρεια). Κάθε μέρα υπάρχουν 4 δρομολόγια από Σκόπια προς Βελιγράδι μέσω Νις (Nis) [γραμμή που συνεχίζει προς Ζάγκρεμπ (Zagreb) και Λιουμπλιάνα (Ljubljana)- Μια ενδιαφέρουσα σκέψη για σιδηροδρομικό ταξίδι στην πρώην Γιουγκοσλαβία]. Εντός της χώρας η συντριπτική πλειοψηφία των μετακινήσεων γίνεται με λεωφορεία τα οποία είναι αρκετά τακτικά και σε ανεκτή κατάσταση (πληροφορίες www.sas.com.mk). Τα κόκκινα λεωφορεία είναι μέρος του κρατικού «JS» και όλα τα άλλα λεωφορεία είναι ιδιωτικά. Το τρένο δεν είναι πολύ δημοφιλές για εσωτερικές μετακινήσεις, το μόνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η γραμμή Σκοπίων- Μπίτολα είναι ιδιαίτερα γραφική περνώντας μέσα από ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο. Τα ταξί παρέχουν καλές υπηρεσίες σε ικανοποιητικές τιμές αλλά προσοχή στους «πειρατές» γι’ αυτό είναι καλύτερο να καλέστε ένα ταξί από το ξενοδοχείο σας. Όλα τα ταξί πρέπει να σας χρεώσουν λιγότερο από 20 DMK ανά χλμ. Μια τυπική τιμή από το αεροδρόμιο ως το κέντρο της πόλης (Σκόπια και Οχρίδα) δεν μπορεί λογικά να ξεπεράσει τα 1.000 DMK. Για μια διαδρομή από το κέντρο μια πόλης ως τα περίχωρα λογικά δεν θα πρέπει να πληρώσετε πάνω από 300 DMK. Αλλά επειδή είμαστε γειτονική χώρα της ΠΓΔΜ ένας ενδιαφέρον και πολύ διαδεδομένος τρόπος επίσκεψής της είναι με αυτοκίνητο, γι’ αυτό παρακάτω παραθέτουμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

   

  ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΙΧ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

   

  Αν επισκεφτείτε την ΠΓΔΜ με το δικό σας ΙΧ χειμώνα καλό θα ήταν να έχετε φορέσει στο αυτοκίνητο χειμερινά λάστιχα, τα λεγόμενα χιονολάστιχα, (ψάξτε λίγο γιατί υπάρχουν περισσότεροι του ενός τύποι χειμερινών ελαστικών ανάλογα με τις ιδιαιτέρες κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής- χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, πάγος κ.λπ) και φυσικά να έχετε μαζί σας αλυσίδες (και να ξέρετε να τις τοποθετείτε). Οι θερμοκρασίες είναι γενικά χαμηλές (όχι όσο στη νότια Βουλγαρία) και τα χειμερινά λάστιχα αποδίδουν καλύτερα. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί πανάκεια αφού ο πάγος παραμονεύει. Θα πρέπει επίσης να εξοπλίσετε καλά το χώρο αποσκευών σας (κάποια συμβατικά εργαλεία, γρύλο, φαρμακείο, τρίγωνο, πυροσβεστήρα, μια μικρή τσάπα, ένα μικρό πιεστικό για φούσκωμα ελαστικών). Επιβεβλημένο είναι επιπλέον να κάνετε έναν βασικό έλεγχο του αυτοκινήτου σας (λάδια, υγρά, πίεση ελαστικών και ρεζέρβας, αντιψυκτικό, υγρό παρμπρίζ για χαμηλές θερμοκρασίες). Τέλος εκδώστε πράσινη κάρτα ασφάλισης (υποχρεωτική για την είσοδο στη χώρα) για το ΙΧ σας (εκδίδεται δωρεάν από όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες εντός 2-3 ημερών) και τσεκάρετε αν η οδική βοήθεια σας καλύπτει. Πληροφοριακά να σας ενημερώσουμε ότι κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν εντός ΕΕ ή και χωρών Πράσινης Κάρτας και τις πρόσθετες ασφαλιστικές καλύψεις (συνήθως με πρόσθετη πράξη και ίσως και κάποια χρέωση) πέρα από τις βασικές που προβλέπονται από την Πράσινη Κάρτα (ψάξτε το).

   

  ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ.

   

              Μπορείτε να επισκεφτείτε την Π.Γ.Δ.Μ. από 2 συνοριακούς σταθμούς:

  • Νίκης Φλώρινας: 1 ώρα από την Κοζάνη, 20 λεπτά από τη Φλώρινα και 2:30 από τη Θεσσαλονίκη.
  • Ευζώνων: 45 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη και 30 λεπτά από το Κιλκίς.

  Για να επισκεφτείτε την πρωτεύουσα Σκόπια, τη Γευγελή (Gevgelija) και το Βέλες (ή και να συνεχίσετε προς Σερβία κ.ο.κ) θα πρέπει να εισέλθετε από τους Ευζώνους να οδηγήσετε ευθεία στην εθνική οδό (τρόπος του λέγειν). Για να επισκεφτείτε την Μπίτολα, το Πρίλεπ, την Οχρίδα και το Μαύροβο (Mavrovo- εθνικό πάρκο και χιονοδρομικό κέντρο) θα πρέπει να εισέλθετε από τη  Νίκη (η Μπίτολα είναι λιγότερο από 10 λεπτά από τα σύνορα).

  Για να πάτε στην Π.Γ.Δ.Μ. θα χρειαστείτε ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο και Πράσινη Κάρτα ασφάλισης για το αυτοκίνητο.

   

  ΟΔΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ.

   

  Σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά στη χώρα να σας επισημάνουμε τα εξής: να έχετε πάντα ανοιχτά τα φώτα πορείας, να τηρείτε ευλαβικά τα όρια ταχύτητας, να οδηγείτε πολύ αμυντικά και να διευκολύνετε αυτούς που θέλουν να σας προσπεράσουν κυρίως τη νύχτα αφού τη μέρα η ύπαρξη αρκετών μπλόκων λειτουργεί ανασταλτικά για τους «γρήγορους». Οι δρόμοι είναι στενοί, σε μερικά σημεία έχουν υποστεί φθορές (από το χιόνι, τον πάγο, τα φορτηγά και την μη συντήρηση) και σε αρκετά σημεία θα συναντήσετε στροφές. Τη βενζίνη θα τη ζητήσετε ως απλά βενζίνη 95 (αυτή τη στιγμή κοστίζει περίπου 1,12€/ λίτρο). Αν δεν γνωρίζετε τι καίει το ΙΧ σας (το έχω δει και αυτό) μπορείτε να το τσεκάρετε από το σημείο που γίνεται ο ανεφοδιασμός. Διόδια θα βρείτε μόνο στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο (που λέει ο λόγος) που περνά από τα Σκόπια (3 σταθμοί διοδίων περίπου 1,20€ ο καθένας). Η παρουσία της αστυνομίας είναι σχετικά συχνή και αν τηρείτε τα όσα προαναφέραμε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Από πλευράς ασφάλειας και από τη δική μας εμπειρία (1 φορά Οχρίδα, 1 φορά Σκόπια, 3 φορές Μπίτολα) δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα. Προσοχή στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, στους χώρους στάθμευσης ξενοδοχείων και στις θέσεις που αντιστοιχούν σε οδηγούς ΑΜΕΑ. Σε αρκετά σημεία θα σας έρθουν να σας ζητήσουν έως και 2€ για να προσέχουν το αμάξι σας κάθε λογής άτομα. Καλύτερο είναι να προσπαθήστε να παρκάρετε κοντά σε κάποιο εμπορικό κέντρο που υπάρχουν επίσημοι παρκαδόροι.

   

  ΧΑΡΤΕΣ & ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ Π.Γ.Μ.Δ.

   

              Λίγα πράγματα αλλά κάτι υπάρχει και εδώ. Από τις εκδόσεις Gizi Map θα βρείτε έναν σχετικά καλό οδηγό χάρτη της χώρας με αναλυτικό ευρετήριο τόπων. Από ταξιδιωτικούς οδηγούς μια καλή επιλογή είναι ο ευρύς αγγλόφωνος οδηγός «Eastern Europe» των εκδόσεων Lonely Planet. Θα δείτε και πολλούς τοπικούς οδηγούς για τα Μοναστήρια της χώρας, για την Οχρίδα και τη λίμνη της, για τη Μακεδονία με ένα σωρό ιστορικές ανακρίβειες. Επίσης κυκλοφορούν κάποιοι σχετικά ικανοποιητικοί χάρτες της Οχρίδας και της ομώνυμης λίμνης από τις εκδόσεις TPHMAKC. Και κλασικά επιλέξτε βιβλιοπωλεία στις πόλεις για να τα προμηθευτείτε ώστε να πληρώσετε τουριστικά «καπέλα».

   

  ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ.

   

              Η Π.Γ.Δ.Μ. έχει το δικό της εθνικό νόμισμα το δηνάριο (denar), αν και στη συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και €, αλλά μην το κάνετε γιατί θα χάσετε. Καλό είναι να μετατρέψετε δηνάρια στα αρκετά ανταλλακτήρια που θα βρείτε στις μεγάλες πόλεις (Σκόπια, Μπίτολα, Οχρίδα, Πρίλεπ, Βέλες, Τέτοβο, Κουμάνοβο, Νεγκοτίνο, Ντεμπάρ, Μαύροβο) και στα σύνορα. Η ισοτιμία τη στιγμή που γράφεται το άρθρο είναι 1€=61,5 δηνάρια (MKD), 1$=46,15 δηνάρια (MKD) και 1₤= 73,15 δηνάρια (MKD). Οι τράπεζες είναι συνήθως ανοιχτές Δευτέρα με Παρασκευή 8:00- 17:00 και κάποιες ανοιχτές και το Σάββατο 8:30- 13:30. Θα βρείτε χαρτονομίσματα: 10, 50, 100, 500, 1000 και 5000 MKD και κέρματα των 1, 2, 5, 10, 50 MKD.

   

  ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ.

   

              Στην ΠΓΔΜ θα βρείτε πολλά internet café σε όλες τις πόλεις άνω των 10.000 κατοίκων με χρέωση που δεν ξεπερνά το 1€ την ώρα, αν και στη μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων (από 3 αστέρια πάνω) προσφέρεται δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. Μπορείτε ασφαλώς να αξιοποιήσετε την υπηρεσία roaming των κινητών σας τηλεφώνων. Αν δεν θέλετε να μπλέξετε με αυτά και επιθυμείτε απλά μια τηλεκάρτα ώστε μπορείτε να προμηθευτείτε από κιόσκια και κυρίως ταχυδρομεία (ανοιχτά Δευτέρα με Παρασκευή 7:00- 17:00 και Σάββατο κάποιες ώρες συνήθως. Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 112.

   

  ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ.

   

  Η κουζίνα της ΠΓΔΜ έχει δεχτεί πολλές τουρκικές και ελληνικές επιρροές. Σχεδόν παντού θα βρείτε διάφορες ποικιλίες κεμπάμπ, λουκάνικα (και γενικά skara) καθώς επίσης και πιάτα όπως ο μουσακάς (λίγο πιο αραιά συγκροτημένος από τον δικό μας). Η εθνική σπεσιαλιτέ είναι η gravce na tavce (τηγανητά φασόλια) και η νοστιμότατη πέστροφα της Οχρίδας. Στις λιγότερο εμπορικές- τουριστικές περιοχές θα φάτε με λιγότερο 10€ τα 2 άτομα (2 κυρίως πιάτα, 1 ορεκτικό, 1 σαλάτα, 2 μπύρες), ενώ στις πιο τουριστικές (π.χ Οχρίδα, Μπίτολα, Σκόπια, Μαύροβο) με 15€ τα 2 άτομα (2 κύρια πιάτα, 1 σαλάτα, 1 ορεκτικό και 2 μπύρες ή 1 μπουκάλι κρασί).

   

  ΚΑΦΕ ΣΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ.

   

  Τα καφέ της γειτονικής χώρας μοιάζουν πολύ με τα δικά μας. Όπως μοιάζουν και οι συνήθειές τους στην τελετουργία του καφέ. Οι καφετέριες όποτε βρουν την ευκαιρία βγάζουν τραπέζια έξω. Στα καφέ θα βρείτε: cappuccino, espresso, nes, φραπέ και ελληνικό (θα τον ζητήσετε ως τούρκικο και θα σας τον ψήσουν κανονικά στο γκαζάκι ή τη χόβολη και όχι στις ελληνικές μηχανές- ωραίος σκούρος καφές με πλούσιο καϊμάκι και άρωμα). Από τα super markets μπορείτε να αγοράσετε και τούρκικους καφέδες για να δοκιμάσετε. Προσωπικά αγόρασα πάνω από 15 μάρκες και ακόμη πίνω (δοκιμάστε: bravo, cubanita, perla). Στις τουριστικές περιοχές θα πληρώσετε για έναν cappuccino μέχρι 1,30€ και για έναν τούρκικο διπλό (μόνο διπλός υπάρχει- κάτω οι τσιγκουνιές) μέχρι 90 λεπτά (στα λιγότερα τουριστικά μέρη ο καφές δε ξεπερνά τα 70 λεπτά).

   

  ΚΡΑΣΙΑ & ΑΛΛΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΣΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ.

   

              Η Π.Γ.Δ.Μ. παράγει αξιόλογα κρασιά. Δοκιμάστε τα Tikves. Επίσης δοκιμάστε κόκκινο Vranec και λευκό Smederevka. Ένα μπουκάλι καλό κρασί σε μια ταβέρνα μπορεί να σας κοστίσει από 4 έως 7€. Στα super market μπορείτε να βρείτε μεγάλη γκάμα κρασιών σε καλές τιμές. Κρασί πάντως παράγει ολόκληρη η νότια περιοχή της Π.Γ.Δ.Μ. Η χώρα παράγει και καλές μπύρες όπως η skopsko. Να σημειώσουμε ότι μετά τις 19:00 αλκοολούχα ποτά σερβίρονται μόνο σε αδειοδοτημένα καταστήματα.

   

  ΑΓΟΡΕΣ & ΩΡΑΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ.

   

              Στη Π.Γ.Δ.Μ. μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα από τα προϊόντα super market που καταναλώνουμε στην Ελλάδα σε τιμές το πολύ στο 60%. Τα οινοπνευματώδη ποτά (που ενδιαφέρουν αρκετούς) είναι ασφαλώς πολύ φθηνότερα λόγω χαμηλότερης έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) και κανονικά απαγορεύεται η είσοδο στη χώρα μας χωρίς εκτελωνισμό. Τα καταστήματα είναι ανοιχτά συνήθως: Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00- 20:00 και Σάββατο 9:00- 14:00. Τα καταστήματα είναι κλειστά στις εξής αργίες: 1-2 Ιανουαρίου, 7-8 Ιανουαρίου, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, 1 Μάη, 2 Αυγούστου, 8 Σεπτέμβρη, 11 Οκτώβρη, 25 Δεκεμβρίου. Σημειώνουμε ότι η Π.Γ.Δ.Μ είναι μία ώρα πίσω από τη χώρα μας (GMT/UTC +1 ώρα).

   

  ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

   

  220V, 50Hz

  ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ Π.Γ.Δ.Μ.

   

              Οι τιμές των καταλυμάτων στην Π.Γ.Δ.Μ. είναι εξαιρετικά προσιτές για τον Έλληνα ταξιδιώτη λόγω του μεγάλου χάσματος των μισθών των 2 κρατών. Φυσικά αν αναλογιστείτε ότι οι μέσοι μισθοί στην Π.Γ.Δ.Μ βρίσκονται κάτω από το 35% των ελληνικών θα καταλάβετε ότι οι τιμές των καταλυμάτων είναι απλησίαστες για τη συντριπτική πλειοψηφία των  ντόπιων. Στην Π.Γ.Δ.Μ μπορείτε να βρείτε καταλύματα από 10€ (ενοικιαζόμενα δωμάτια) μέχρι 80€ (λουξ 5 αστέρων). Με βάση αυτά που ζητάμε εμείς μια χρέωση ως 20€ τη μέρα για δίκλινο στις όχι και τόσο προβεβλημένες περιοχές και ως 35€ για τις υπερτουριστικές (Οχρίδα, Μαύροβο, Σκόπια, Μπίτολα) είναι λογικές. Το καλοκαίρι οι τιμές στην Οχρίδα ανεβαίνουν επικίνδυνα αφού στην περιοχή συρρέουν ντόπιοι και ξένοι τουρίστες για μπάνια (είναι πολύ καθαρή λίμνη με βάθος που φτάνει ως και τα 300 μέτρα!).

   

  ΓΛΩΣΣΑ

   

  Μια ευρεία ποικιλία γλωσσών μιλιέται στην Π.Γ.Δ.Μ., απεικονίζοντας έτσι την εθνική ποικιλομορφία της. Η εθνική και ευρύτατα ομιλούμενη γλώσσα είναι μια παραλλαγή των σερβο-κροατικών που την ονομάζουν Σλαβομακεδόνικα . Μοιάζει αρκετά με την Βουλγαρική γλώσσα. Άλλες γλώσσες όπως η αλβανική, η τούρκικη, η σέρβικη , η ρουμανική, η ελληνική και η τσιγγάνικη μιλιούνται επίσης. Στην Οχρίδα οι περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού μιλούν ικανοποιητικά την αγγλική.

  Καλό πάντως θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στο Κυριλλικό αλφάβητο:

  А

  а

  α

  И

  и

  ι

  Р

  р

  ρ

  Ш

  ш

  σ (παχύ)

  Б

  б

  μπ

  Й

  й

  ι βραχύ

  С

  с

  σ

  Щ

  щ

  στ

  В

  в

  β

  К

  к

  κ

  Т

  т

  τ

  Ы

  ы

  Ι

  Г

  г

  γκ

  Л

  л

  λ

  У

  у

  ου

  Э

  э

  ε

  Д

  д

  ντ

  М

  м

  μ

  Ф

  ф

  φ

  Ю

  ю

  γιού

  Е

  е

  γιέ

  Н

  н

  ν

  Х

  х

  χ

  Я

  я

  γιά

  Ж

  ж

  ζ παχύ

  О

  о

  ο

  Ц

  ц

  τσ

   

   

   

  З

  з

  ζ

  П

  п

  π

  Ч

  ч

  τσ παχύ

   

   

   

  Ъ ъ σύμβολο που δηλώνει ότι το προηγούμενο σύμφωνο είναι απαλό

  Ь ь σύμβολο για διαχωρισμό δυο λέξεων

              Από τις εκδόσεις Lonely Planet κυκλοφορεί αγγλόφωνο βιβλίο- φρασεολόγιο (phrasebook) και στη γλώσσα της Π.Γ.Δ.Μ.

              Μερικές χρήσιμε λέξεις και εκφράσεις είναι οι εξής:

  Ναι

  Da

  1

  Eh-den

  Όχι

  Ne

  2

  Dva

  Συγνώμη

  Nolam

  3

  Tree

  Ευχαριστώ

  Blago- daram

  4

  Cheh-tee-ree

  Γεια

  Zdravoh

  5

  Pet

  Αντίο

  Dog- led- anyeah

  6

  Shest

  Με συγχορείτε

  Eezvee- neteh

  7

  Sedum

  Καλό

  Dobar

  8

  Ossum

  Κακό

  Losh

  9

  Devet

  Κοντά

  Bleeskoo

  10

  Deset

  Μακριά

  Dalekoo

  Σήμερα

  Denes

  Φθηνό

  Evteen

  Χθες

  Vchera

  Ακριβό

  Skal

  Φαρμακείο

  Apteka

  Μιλάς αγγλικά;

  Zvo- roo- vateh lee angliskee

  Πόσο κοστίζει;

  Kolkoo chinee toe-ah…?

  Ανοιχτό

  Otvoren

  Τι ώρα είναι;

  Kolkoo eh chasot?

  Κλειστό

  Zatvoren

  Που;

  Ka- deh?

   

   

 • Πολύ χρήσιμος οδηγός. Μ' αρέσει που δίνεις και κάποιες βασικές λέξεις και εκφράσεις.

  Είχα πάει Οχρίδα παλιότερα και μιλούσαμε με νοήματα αν και παρατήρησα ότι μιλούν αρκετά καλά Αγγλικά. Ισως καλύτερα και από άλλες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης.

  Και να τονίσω ότι είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν.

  Είχαμε πάθει λάστιχο στην Οχρίδα και σταμάτησαν 3 άνθρωποι να μας βοηθήσουν να το αλλάξουμε.

 • Δεν είχα σκεφτεί την ΠΓΔΜ για διακοπές.

  Απ' ότι βλέπω στις φωτογραφίες και απ' ότι διαβάζω και στον οδηγό αξίζει.

  Thanks ikucic!

  Wink

 • Ένας φίλος μου που πηγαίνει Μπίτολα για δουλειές μου λέει ότι φτιάχνουν καταπληκτικό cappucino!!! (όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό)

 • ισχύει το λέω και στον οδηγό

  δεν ξέρω αλλά βάζουν κάτι μέσα που δίνει μια γλύκα αλλά δεν έχω προσδιορίσει ακόμα τι είναι...

  Drinks

 • Καλή επιλογή φαίνεται

  Είχα κακή εικόναCool

Page 1 of 1 (6 items)