Καλώς ήλθατε στην ταξιδιωτική κοινότητα του Pamediakopes.gr!

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ελλάδα

Ταξιδιωτικές ιστορίες, φωτογραφίες, ερωτήσεις και συζητήσεις για την ομορφότερη χώρα του κόσμου!

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 • rated by 0 users
 • This post has 3 Replies |
 • 2 Followers
 • Είναι εξαίσιο να μπορείς να ζεις σε μια πόλη με ικανοποιητικό πληθυσμιακό μέγεθος, στην οποία από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη να κάνεις το μπανάκι σου στη θάλασσα, να κοιτάς στα αριστερά σου και να θαυμάζεις τον Ταΰγετο, να έχεις άπειρες επιλογές για εκπληκτικές κοντινές αποδράσεις (Μεθώνη, Κορώνη, Φοινικούντα, Μάνη, Ταΰγετο, Κυπαρισσία) αλλά και να έχεις πρόσβαση σε προσιτά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα (κηπευτικά, ελιές και ελαιόλαδο κ.α). Ναι, πολύ καλά καταλάβατε μιλάμε για την Καλαμάτα, μια πόλη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Ή μάλλον για να το θέσουμε σωστά, οι άλλες πόλεις έχουν να ζηλέψουν πολλά από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

  Η Καλαμάτα είναι η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας, βρίσκεται στο κέντρο του μεσσηνιακού κόλπου και είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του πανέμορφου Ταΰγετου. Η ιστορία της πόλης είναι πολυτάραχη στο πέρασμα των αιώνων λόγω και της στρατηγικής της θέσης. Την κατέκτησαν οι Σπαρτιάτες, οι Φράγκοι (τότε χτίστηκε και το κάστρο της πόλης), οι Ενετοί, οι Τούρκοι μέχρι που στις 23 Μάρτη του 1821 ξέσπασε η ελληνική επανάσταση. Μετά την απελευθέρωση η παραγωγή σταφίδας και ελαιόλαδου βοήθησαν την πόλη όχι μόνο να ορθοποδήσει οικονομικά αλλά να ακμάσει γεγονός που αντικατοπτρίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και με τη λειτουργία του τραμ στην πόλη. Η πόλη χτυπήθηκε από το μεγάλο σεισμό του 1986 αλλά το τραγικό αυτό γεγονός έγινε αφορμή ώστε η πόλη να οχυρωθεί αντισεισμικά, να αναδιοργανωθεί και να ανοίξει τα φτερά της στον πολιτισμό.

   

  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

   

  ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

   

  Ιδρύθηκε από τον τοπικό Σύλλογο «Προς Διάδοσιν των Γραμμάτων» με σκοπό τη συγκέντρωση εκθεμάτων σχετικών με την επανάσταση του 1821 αλλά και σχετικών με τη νεότερη ιστορία της Μεσσηνίας. Διαθέτει σπάνια και αξιόλογα λαογραφικά και ιστορικά εκθέματα που παρουσιάζουν την πορεία της πόλης ανά τους τελευταίους αιώνες. Στεγάζεται σε ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης το Μέγαρο Κυριακού. [Αγίου Ιωάννου 12 & Κυριακού, τηλ. 27210 28449, Τρίτη- Σάββατο 9-13 και Κυριακή 10-13, ολόκληρο εισιτήριο 2€, μειωμένο 1€, έως 18 ετών δωρεάν].

  ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

   

  Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1971 αλλά υπέστη μεγάλες ζημιές με το σεισμό του 1986. Η αναστύλωση του μουσείου ολοκληρώθηκε στα μέσα τις δεκαετίας του 1990. Στο ισόγειο μπορείτε να θαυμάσετε εκθέματα από τους κλασικούς ως τους ρωμαϊκούς χρόνους που βρέθηκαν σε όλη τη μεσσηνιακή γη. Στον δεύτερο όροφο εκτίθενται ευρήματα από τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο και τον οικισμό των Νιχωρίων, ευρήματα από την ακρόπολη της Μάλθης και από άλλα μέρη της Μεσσηνίας. [Παπάζογλου 6, τηλ. 27210 83485, Τρίτη- Κυριακή 8-20, Δευτέρα 13:30-20, ολόκληρο εισιτήριο 3€, μειωμένο 2€, Κυριακή δωρεάν είσοδος].


  ΜΟΥΣΕΙΟ & ΠΑΡΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ

   

  Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση στο κέντρο της πόλης στην οποία μπορείτε να δείτε πάνω από δέκα παλιούς συρμούς, τον παλιό σταθμό, το διώροφο οικίσκο του σταθμαρχείου, τις 4 πλατφόρμες επιβίβασης, τους σταθερούς πάγκους αναμονής, τους υδατόπυργους με λίθινη κυλινδρική βάση, τους 3 κρουνούς ατμαμαξών, την μεταλλική πεζογέφυρα και πολλά άλλα. Δημιουργήθηκε το 1986 και παρότι είναι σχετικά παραμελημένο αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών και επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη σιδηροδρομική ιστορία της χώρας μας. [Μακεδονίας, τηλ. 27210 29909, Νοέμβριο- Μάρτιο 8:30-15].

  ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

   

  Το κτίριο, όπως και πολλά άλλα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ανήκει στη Μητρόπολη η οποία και το παραχώρησε το 2006 για να στεγάσει τη στρατιωτική ιστορία της πόλης με εκθέματα, οπτικοαουστικό υλικό από την επανάσταση του 1821, τους Μακεδονικούς πολέμους, τη μικρασιατική εκστρατεία, τους 2 παγκοσμίους πολέμους, την εθνική αντίσταση.

   

   

  ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

   

  Χτίστηκε από τον Γοδεφρείδο τον Α’ Βιλλαρδουίνο τον 13ο αιώνα και αργότερα πέρασε στον έλεγχο των Παλαιολόγων δεσποτάδων του Μυστρά στις αρχές του 15 αιώνα. Διαθέτει 2 οχυωματικούς περιβόλους και αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της φρουριακής αρχιτεκτονικής των Φράγκων στην Πελοπόννησο. Το Κάστρο της Καλαμάτας αποτέλεσε τον πρώτο οικιστικό πυρήνα της πόλης. Αρκετή πλίνθοι της οχύρωσης χρησιμοποιήθηκαν μεταγενέστερα για να χτιστούν κατοικίες της πόλης! Στο νότιο άκρο του κάστρου το 1950 κατασκευάστηκε ένα σχετικά μικρό αμφιθέατρο που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λαμβάνουν χώρα σημαντικά καλλιτεχνικά δρώμενα. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986 μεγάλα τμήματα του κάστρου δεν είναι επισκέψιμα. Κοντά στην είσοδο του κάστρου υπάρχει ένας μονόχωρος ξυλόστεγος ναΐσκος του 17ου αιώνα αφιερωμένος στην Αγία Κυριακή.

  ΜΟΝΗ ΚΑΛΟΓΡΑΙΩΝ

   

  Κάτω από το κάστρο βρίσκεται η φημισμένη μονή Καλογραιών τα μέλη της οποίας ασχολούνται παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες με την υφαντουργία. Η μονή ιδρύθηκε το 1796, επλήγη από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, αργότερα επανασυγκροτήθηκε, διαλύθηκε το 1834 με διάταγμα της Αντιβασιλείας αλλά λίγο αργότερα άρχισε και πάλι να λειτουργεί. Η μονή αυτή παράγει ακόμη τα θρυλικά καλαματιανά μαντίλια. Γύρω από την Υπαπαντή μπορείτε να βρείτε και κάποια καταστήματα που πωλούν μαντίλια τα οποία είναι εκρού, μονόχρωμα και μεταξωτά με κλωστή που έρχεται πια από το Σουφλί αφού στην περιοχή πλέον δεν εκτρέφονται μεταξοσκώληκες.


  ΠΛΑΤΕΙΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

   

  Νότια του κάστρου και πολύ κοντά σε αυτό βρίσκεται η πλατεία Υπαπαντής όπου δεσπόζει ο μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής που έπαθε μεγάλες ζημιές στο σεισμό του 1840 και ανοικοδομήθηκε το 1873 στη σημερινή του μορφή (με τα μεγάλα κωδωνοστάσια και τους ασημένιους τρούλους). Βόρεια του ναού και της πλατείας μπορείτε να δείτε το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

  ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ

   

  Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Ο αρχικός ναός που σήμερα στεγάζει το ιερό ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο. Κατά την Β’ Ενετοκρατία ο ναός επεκτάθηκε προς τα δυτικά. Στο ναό ευλογήθηκαν τα όπλα του 1821. Ο ναός καταστράφηκε με το σεισμό του 1986 αλλά ευτυχώς αργότερα αποκαταστάθηκε πλήρως. Γύρω από το ναό (στα περίφημα παπλωματάδικα) μπορείτε να δείτε παραδοσιακά καφενεία, μικρά εμπορικά, ψησταριές, ουζερί.

  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

   

  Φιλοξενεί έργα που δωρίστηκαν στην πινακοθήκη μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986. Στεγάζεται σε ένα όμορφο, παραδοσιακό κτίριο που έχει διαμορφωθεί σε τρία επίπεδα. [Παπάζογλου 5, τηλ. 27210 95614, Τρίτη- Πέμπτη 15-21, Τετάρτη- Παρασκευή 9-14, Σάββατο 9-15, δωρεάν είσοδος].

   

  ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

   

  Στεγάζεται σε ειδικούς χώρους του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας. Μπορείτε εκεί να θαυμάσετε πίνακες, γλυπτά, χαρακτικά έργα κυρίως του 20ου αιώνα. Το κτίριο αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα της πόλης με μεγάλη αρχιτεκτονική αξία. [Αριστομένους 33, Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή, τηλ. 27210 22607, Δευτέρα- Παρασκευή 18-20, δωρεάν είσοδος].

  ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ

   

  Είναι ο αναγνωρίσιμος και εμπορικός δρόμος της πόλης και συνδέει την παλιά πόλη της Καλαμάτας με την παραλιακή ζώνη. Είναι ο πρώτος δρόμος που κατασκευάστηκε στην πόλη. Σήμερα είναι πεζόδρομος και σε αυτόν μπορείτε να δείτε δεκάδες νεοκλασικά κτίρια με μεγάλη αρχιτεκτονική αξία (Δημαρχείο Καλαμάτας, ιστορικό ξενοδείο ΡΕΞ, Τράπεζα της Ελλάδος, Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή, Τράπεζα Πειραιώς κ.α) και πολλά καταστήματα (τράπεζες, ενδυμάτων, βιβλιοπωλεία).

  ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ

   

  Χωρίς αυτή τη ζώνη η Καλαμάτα θα ήταν πολύ διαφορετική. Η παραλία σφύζει από ζωή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Κατά μήκος της υπάρχουν δεκάδες καφετέριες και ιστορικά κτίρια ενός λιμανιού με μεγάλο παρελθόν. Εκεί που καταλήγει η Αριστομένους θα δείτε την πλατεία Τελωνίου με τα κτίρια του τελωνείου και του λιμεναρχείου και με… απαραίτητο μεγαλοκατάστημα παιχνιδιών και ειδών μπε-μπε…

   

  ΚΑΛΑΜΑΤΑ & ΠΟΔΗΛΑΤΟ

   

  Το ποδήλατο στην καθημερινότητα της Καλαμάτας είναι καθεστώς. Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες κάτοικοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως βασικό μέσο μεταφοράς καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, δημιουργώντας μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που οι περισσότεροι έχουμε συναντήσει στα μεγάλα ελληνικά αστικά κέντρα. Πάντως από τους φίλους μας τους ποδηλάτες έχουμε κάποια παράπονα. Καλό θα είναι κάποιοι ποδηλάτες να προσέχουν περισσότερο τους πεζούς. Το να έχεις την ταμπέλα του «οικολόγου» οδηγού δεν σου δίνει την πλήρη ελευθερία και εξουσία να ειδοποιείς τους πεζούς με ένα κουδουνάκι να κάνουν στην μπάντα…

   

  Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

   

  Η Καλαμάτα διαθέτει ένα από τα περισσότερο φημισμένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της χώρας μας με δύο σκηνές (Κεντρική και Νέα) στις οποίες ανεβαίνουν έργα του ελληνικού και παγκοσμίου ρεπερτορίου. Επίσης κάθε καλοκαίρι εδώ και πάνω από 15 χρόνια στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα λαμβάνει χώρα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους φιλότεχνους όλου του κόσμου. Γενικά η Καλαμάτα διαθέτει μια ιδιαίτερα αξιόλογη πολιτιστική κίνηση ειδικά μετά το σεισμό του 1986 και αποτελεί παράδειγμα περιφερειακής πολιτιστικής ανάπτυξης για τη χώρας μας.

   

  ΠΡΟΣΒΑΣΗ

   

  Η Καλαμάτα διαθέτει αερολιμένα από τον οποίο εκτελούνται πτήσεις εσωτερικού. Η Καλαμάτα επίσης διαθέτει ένα σχετικά μεγάλο επιβατικό λιμάνι που συνδέει την πόλη με την Κρήτη και τα Κύθηρα. Το οδικό δίκτυο έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Η απόσταση χιλιομετρικά και χρονικά έχει μειωθεί αρκετά προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη (μέσω Μεσσήνης, Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Κορίνθου). Προς Πάτρα και Ιωάννινα η διαδρομή μέχρι την Κυπαρισσία είναι συμπαθητική αλλά από κει πέρα και κυρίως μέχρι τον Πύργο και την Πάτρα η κατάσταση είναι τριτοκοσμική. Η Καλαμάτα συνδέεται και σιδηροδρομικώς με την υπόλοιπη χώρα …… ενώ υπάρχει και πλήρης σύνδεση μέσω των υπεραστικών ΚΤΕΛ.

   

  ΔΙΑΜΟΝΗ

   

  Για τη διαμονή στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα δεν έχουμε να πούμε και πολλά και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές επιλογές για όλα τα βαλάντια και όλα τα γούστα. Υπάρχουν πάμπολα ξενοδοχεία στη Ναβαρίνου και στην Αριστομένους που μπορούν να σας καλύψουν αλλά και χιλιάδες κλίνες σε ολόκληρο το νομό αλλά και πολλά αξιόλογα camping.

   

  ΦΑΓΗΤΟ

   

  Οι τρεις λέξεις που σκιαγραφούν την κουζίνα της Μεσσηνίας είναι ελαιόλαδο, κρέας, ψάρι. Το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο της μεσσηνιακής γης είναι η βάση των εδεσμάτων. Το ψάρι και τα θαλασσινά είναι μια απόλαυση: ψαρομεζέδες, βακαλάο σκορδαλιά, φρέσκα μεγάλα και μικρά ψάρια. Το κρέας αποτελεί επίσης μέρος της καλαματιανής παράδοσης με βασικούς πρωταγωνιστές το παραδοσιακό σύγκλινο λουκάνικο, τη γουρνοπούλα και ασφαλώς το παστό. Καλά μεζεδοπωλεία μπορείτε να βρείτε στην οδό Παπάζογλου, ενώ στην περιοχή της Ανάληψης μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές ψαροταβέρνες.

   

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

   

  Αεροδρόμιο Καλαμάτας: 27210 69696-7

  Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας: 27210 42200

  Αστυνομία Καλαμάτας: 27210 22662

  Αστυνομία Μεσσήνης: 27220 22445

  Γραφείο Τουρισμού Καλαμάτας: 27210 21700

  Δήμος Καλαμάτας: 27210 28000

  Δήμος Μεσσήνης: 27220 22601

  ΕΛΤΑ Καλαμάτας: 27210 22810

  Κέντρο Υγείας Μεσσήνης: 27220 22222

  ΚΤΕΛ Καλαμάτας: 27210 22581

  ΚΤΕΛ Καλαμάτας στην Αθήνα: 210 5134866

  ΚΤΕΛ Καλαμάτας στη Μεσσήνη: 27220 22234

  Λιμεναρχείο Καλαμάτας: 27210 22218

  Μαρίνα Καλαμάτας: 27210 21054

  Νοσοκομείο Καλαμάτας: 27210 94500-7

  ΟΣΕ Καλαμάτας: 27210 22555

  Πυροσβεστική Καλαμάτας: 27210 92100

  Ραδιοταξί Καλαμάτας: 27210 26565 & 21112

  Τουριστικές πληροφορίες Καλαμάτας: 27210 86868

   

 • δεν θα την έλεγες και την πιο όμορφη πόλη του κόσμου.

  όμως κερδίζει πολλούς πόντους από τα εξής:

  1. το ταύγετο που τη θαυμάζει από ψηλά.

  2. το κάστρο της.

  3. την ιστορίας της.

  4. την πολιτιστικής της και καλλιτεχνική της κληρονομιά και κίνηση εδώ και 3 δεκαετίες.

  5. τις εκπλητικές της παραλίες ένα βήμα από την πόλη.

  6. τα πανέμορφα κτίρια στο κέντρο της.

  7. το πάρκο του ΟΣΕ.

 • και αυτό με το μπανάκι κάθε πρωί ενώ είσαι σε μια καθόλα τα άλλα πολύβουη πόλη

 • θα συμφωνήσω απολυτα

  κι όμως είναι μόλις λίγα μέτρα από τις πολυκατοικίες μιας εκ των 20 μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων!!!

  πηγη: diasnews.com

Page 1 of 1 (4 items)