Καλώς ήλθατε στην ταξιδιωτική κοινότητα του Pamediakopes.gr!

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ: ΤΡΙΠΟΛΗ

Ελλάδα

Ταξιδιωτικές ιστορίες, φωτογραφίες, ερωτήσεις και συζητήσεις για την ομορφότερη χώρα του κόσμου!

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ: ΤΡΙΠΟΛΗ

 • rated by 0 users
 • This post has 6 Replies |
 • 5 Followers
 • Η Τρίπολη, η ιστορική Τριπολιτσά, δεν είναι δα και η πιο τουριστική πόλη της χώρας μας και όχι άδικα. Σε έναν νομό που σφίζει από τουριστική ζωή χάρη στο χιονοδρομικό κέντρου του Μαίναλου και στα «παρελκόμενά» του (Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα κ.λπ) η Τρίπολη είναι το άχαρο κέντρο. Μα είναι τόσο άχαρο αυτό το κέντρο; «Όχι δεν είναι» είναι η σωστή απάντηση. Ακόμη και μια μπουρδουκλωμένη πόλη σαν την Τρίπολη έχει αρκετά σημεία άξια προσοχής για κάθε ταξιδιώτη. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τα σημεία που είδαμε στην 3ημερη επίσκεψή μας στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας και κρίναμε ότι αξίζουν προσοχής με την σημείωση ότι μπορεί να έχουμε παραλείψει αρκετά.

   

  ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

   

  Η πρωτεύουσα της Αρκαδίας είναι χτισμένη στο κέντρο ενός οροπεδίου σε υψόμετρο που πλησιάζει τα 700 μέτρα. Αποτελεί αγροτικό, εμπορικό, επικοινωνιακό και συγκοινωνιακό κέντρο της Πελλοπονήσου χάρη στη θέση της (στο κέντρο του γεωγραφικού διαμερίσματος) και στο πέρασμα της εθνικής οδού. Ο πληθυσμός της ξεπερνά τις 25.000 και ένα από τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι το ό,τι παρότι βρίσκεται στη νότια Ελλάδα, οι χειμώνες της θυμίζουν κάτι από Δυτική Μακεδονία.

   

  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

   

  ΑΓΑΛΜΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

   

  Ξεκινούμε από τον θρυλικό, τον δίκαιο, τον «μέγα» Θεόδωρο Κολοκοτρώνη τον «Γέρο του Μοριά». Αυτόν που φυλάκισαν οι «πατέρες» του έθνους μας. Αυτόν που σήμερα τιμούμε ως ήρωα αλλά κάποτε τον εξοβέλισαν γιατί τους «χαλούσε» τη «σούπα». Βλέπετε άλλωστε την οργή στα μάτια του ενάντια στους ξένους αλλά (κυρίως) και στους ντόπιους επιβολείς.


  Παρότι τα έργα ασχημαίνουν το όλο περιβάλλον της πλατείας Άρεως, το επιβλητικό άγαλμα του Γέρου του Μοριά δεσπόζει και τραβά τα βλέμματα μικρών και μεγάλων. Ειδικά μετά την δύση του ηλίου.

  249

  Να σημειώσουμε ότι στη βάση του επιβλητικού αγάλματος φυλάσσονται τα οστά του Κολοκοτρώνη.


   

  ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΕΩΣ

   

  Η πλατεία Άρεως είναι μια απέραντη πλατεία, όχι μόνο για τα δεδομένα του μεγέθους της Τρίπολης. Στη μια άκρη της πλατεία δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα του Κολοκοτρώνη και των προκρίτων και στην άλλη το υπέροχο κτίριο του δικαστικού μεγάρου.


  Η πλατεία Άρεως δεν είναι μόνο γνωστή για το πανέμορφο δικαστικό μέγαρο και το μνημείο του Κολοκοτρώνη και των προκρίτων. Είναι μια εμβληματική πλατεία για το καφεδάκι κάθε Αρκά που σέβεται το κυριακάτικο πρωινό του… Ξέρετε τώρα καφεδάκι, εφημεριδούλα, το παιδί με το ποδήλατο και όλα τα συναφή.


   

  ΜΑΛΛΙΑΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

   

  Στέκει απέναντι από την πλατεία Πετρινού και είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Άρχισε να χτίζεται το 1905 με βάση τα σχέδια του Αναστάσιου Μεταξά ενώ δωρίστηκε στο δήμο από τον Ιωάννη Μαλλιαρόπουλο (εξού και το όνομά του). Στη φωτογραφία βλέπετε το επιβλητικό και πανέμορφο κτίσμα με το graffiti κάτω δεξιά να φαντάζει σαν μια υπογραφή σε έναν ζωγραφικό πίνακα λιτής και αυστηρής γραμμής.


   

  ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

   

  Καθώς κοιτούσαμε και φωτογραφίζαμε τη μητρόπολη της Τρίπολης μας πλησίασε ένας ταξιτζής (μόλις είχαν ανασταλεί οι κινητοποιήσεις εναντίον του «ανοίγματος» του επαγγέλματος) και μας είπε κάτι πολύ εύστοχο: «ιδού πάνω ο οίκος του θεού και κάτω ο οίκος του εμπορίου». Και πράγματι έτσι είναι τα πράγματα αφού κάτω από τη μητρόπολη η ίδια η μητρόπολη νοικιάζει αρκετά καταστήματα σε εμπόρους της πόλης. Ο ναός είναι κατασκευασμένος από υπόλευκο μάρμαρο προκαλεί δέος και παρόλο που δεν είναι του γούστου μας ασφαλώς και αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο της πόλης.


  Γύρω από το μητροπολιτικό ναό στην πλατεία Αγίου Βασιλείου μπορείτε να πιείτε σε 2-3 καφετέριες- καφενεία ελληνικό καφέ στη χόβολη και σε πολύ λογικές τιμές.


   

  ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

   

  Βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία Αγίου Βασιλείου και διαθέτει εκθέματα από την σύγχρονη πολεμική και στρατιωτική ιστορία της χώρας μας (από το 1821) με έμφαση στην περιοχή της Αρκαδίας. Λειτουργεί καθημερινά 9:00-14:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη (τηλ. 2710 234410 και site: www.warmuseum.gr). Στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίσμα.


   

  ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΩΝ

   

  Συγκινητικό αλλά συνάμα και ανατριχιαστικό το θέαμα. Όμως είναι δικαίως ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας της πόλης της Τρίπολης. Στις 15 Απρίλη 1944 οι Γερμανοί ναζί (που ήταν και είναι φίλοι μας και θέλουν το καλό μας…) προχώρησαν σε ένα ακόμη «θεάρεστο έργο». Κρέμασαν δεκάδες πατριώτες στα γύρω μπαλκόνια του δρόμου αυτού (παλιότερα οδός των Κρεμασμένων σήμερα οδός Ταξιαρχών). Στην πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου μπορείτε να δείτε το σχετικό μνημείο με μια πληθώρα αξιόλογων γλυπτών παραστάσεων και ένα βασικό μήνυμα: ελευθερία ή θάνατος!


  Στο «συγκρότημα» αυτό αγαλμάτων μπορείτε να δείτε διάφορες παραστάσεις όπως οι φιγούρες των στρατιωτών των ναζί, αγάλματα απαγχονισμένων πατριωτών και ανταρτών. Το μνημείο είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Αντιστασιακής 25άδας Τρίπολης (1941- 1944) και του αντιστασιακού Νίκου Παρασκευόπουλου που έφυγε από τη ζωή το 1995 και είχε τη συγκροτήσει την παραπάνω ομάδα.


   

  ΟΙΚΙΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ

   

  Πρόκειται για ένα διώροφο πανέμορφο αρχοντικό κτίριο που ακολουθεί τις αρχιτεκτονικές επιταγές του νεοκλασικισμού. Βρίσκεται στην οδό Ερυθρού Σταυρού στο κέντρο της Τρίπολης και υπήρξε κατοικία του γνωστού ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (εκεί γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1896).


   

  ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

   

  Ιδού ένα κλασικό παράδειγμα νεοελληνικής εγκατάλειψης. Πρόκειται για το κτήριο της Φιλαρμονικής ορχήστρας της πόλης. Μπορεί σε κάποιους να φαντάζει ερείπιο ή παράγκα (το ακούσαμε και αυτό) αλλά σκεφτείτε να ανακαινιστεί κάποια στιγμή. Η παράγκα θα γίνει μέγαρο…


   

  ΜΙΚΡΕΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΞΕΝΙΕΣ

   

  Η Τρίπολη δεν έχει μόνο «κλασικά» αξιοθέατα αλλά και πολλά παράξενα αλλά αξιοπρόσεκτα σημεία. Για ρίξτε μια ματιά τι μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση:

   

  ΔΡΟΜΟΙ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

  Μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι ταμπέλες με τα ονόματα των οδών της Τρίπολης. Εσάς;


   

  ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΩΝ

  Αν συντονιστείτε στο radio Blackman θα ακούσετε κάπου στα τέλη Ιουλίου και τις αρχές Αυγούστου όλες τις εξελίξεις για τα πανηγύρια σε όλη την Πελοπόννησο. Οπτικά μπορείτε να δείτε αυτό το πανόραμα σε περίπτερα που έχουν κατεβάσει ρολά στο κέντρο της Τρίπολης.


   

  ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

  Στα αριστερά σας η όμορφη και γραφική Τρίπολη. Ευθεία η «σύγχρονη» νεοελληνική Τρίπολη.


   

  ΑΓΑΛΜΑΤΟΜΑΝΙΑ

  Δύσκολα θα συναντήσετε πόλη με περισσότερα αγάλματα, προτομές κ.α αναλογικά με το μέγεθός της.


   

  ΜΕ «ΒΙΣΜΑ» ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΔΕΛΦΟ…

  Και για να μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα που κυριαρχεί η οικογενειοκρατία δείτε και αυτό. Κάτω από το μητροπολιτικό ναό (στο ισόγειο) υπάρχει μικρός ιερός ναός αφιερωμένος… στην αδερφή του Αγίου Βασιλείου!!!


   

  ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

   

  ΛΙΜΝΗ ΤΑΚΑ

  Βρίσκεται πολύ κοντά στην Τρίπολη και πρόκειται για έναν άγνωστο προορισμό για τον «ξένο» επισκέπτη. Βρίσκεται στο οροπέδιο της Τεγέας και αξιοποιείται από τους αγρότες πολλών χωριών της γύρω περιοχής. Είναι σημαντικός υδροβιότοπος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το μεγάλο ατού της λίμνης αυτής τα υπέροχα χρώματα κυρίως κατά τους μήνες της άνοιξη και του καλοκαιριού, χάρη στις ιτιές, τα νούφαρα και τα άλλα φυτά. Κοντά στη λίμνη μπορείτε να δείτε από κοντά μια καταβόθρα που οδηγεί στα «έγκατα της γης».


   

  ΝΑΟΣ ΚΑΘΑΡΩΝ ΘΕΩΝ

  Δεν θα τον βρείτε σε κάποιο ταξιδιωτικό οδηγό. Βρίσκεται απέναντι από τον οικισμό Μάκρη που απέχει 6 χλμ από την πόλη της Τρίπολης. Για να δείτε το χώρο αυτό που έχει σηματοδοτηθεί χάρη στις ενέργειες των ντόπιων θα πρέπει να περπατήσετε 5 λεπτά από ένα μονοπάτι που σκαρφαλώνει την πλαγιά που βλέπει τη νέα εθνική οδό.


  Σκεφτείτε εδώ υπήρξε το αρχαίο Παλλάδιο. Και αν δεν σας θυμίζει κάτι αυτό τότε οφείλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι αυτοί οι αρχαίου Αρκάδες ήταν που μετανάστευσαν στην Αρχαία Ρώμη εγκαταστάθηκαν στο λόφο κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά (Παλλαττίνο) και ήταν τόσο σεβάσμιοι που είχαν ειδικές παροχές όπως την απαλλαγή από φόρους! Μακάρι να είχαμε κι εμείς τέτοια προνόμια στη σύχγχρονη υφεσιακή Ελλάδα των φοροεπιδρομών…


   

  ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΑΚΡΗΣ

  Το τρένο ελέω τρόικας σταμάτησε να περνά από δω. Αυτό σε τίποτα δεν κλονίζει την ομορφιά και τη γραφικότητα του τοπίου.


   

  ΔΙΑΜΟΝΗ

   

  Μεγάλο τμήμα του νομού Αρκαδίας σφύζει από επιλογές διαμονής. Η ύπαρξη ενός σημαντικού χιονοδρομικού κέντρου (Μαίναλου) αποτελεί εγγύηση για κάτι τέτοιο. Βέβαια οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις είναι εξωφρενικές ειδικά στις περιόδους χιονιού. Επίσης ο νομός έχει και μια μικρή σε χιλιόμετρα παραλιακή ζώνη στην κεντροανατολική ακτή της Πελλοπονήσου. Μικρή αλλά θαυματουργή αφού οι παραλίες του Φωκιανού (εκπληκτική παραλία- όρμος), της Πουλήθρας, της Σπηλιάς των Ερωτευμένων, του Άστρου, του Κρυονερίου, της Σουμπατικής, του Τηγανίου είναι πολύ καλές επιλογές για μπάνιο και διαθέτουν πληθώρα παραθεριστικών καταλυμάτων. Για τα εντός της Τρίπολης τα πράγματα είναι πιο απλά και μετρημένα. Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε αρκετές επιλογές. Ρωτήστε αν το ξενοδοχείο που επιλέξετε έχει parking γιατί στο κέντρο επικρατεί ένας ψιλοχαμός.

   

  ΦΑΓΗΤΟ

   

  Γύρω από την πλατεία Άρεως κρυμμένα σε στενάκια θα βρείτε όμορφα και γραφικά ταβερνάκια. Επίσης στον πεζόδρομο της Ερμού θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Από εδέσματα διαλέχτε: στιφάδο, αρνί σούβλας, κοκορέτσι, παστό χοιρινό, καγιανάδες, τραχανά, πηχτή, τριφτάδες, μπαζίνα, διάφορες πίτες (όχι σαν της ηπειρώτικες βέβαια) κι ψητό κοτόπουλο σχάρας με σως μουστάρδας. Κορονίδα της γαστρονομίας της περιοχής (αλλά και της Μεσσηνίας) η ψητή γουρουνοπούλα (ή γουρνοπούλα). Βιαστείτε για να τη γευτείτε ζεστή ώστε να λιώνει στο στόμα γιατί αν κρυώσει το λίπος που την περιβάλλει μοιάζει περισσότερο με σαπούνι.

   

  ΠΡΟΣΒΑΣΗ

   

  Με το τρένο τα είπαμε παραπάνω. Το τρένο το πάτησε το… τρένο ή μάλλον η κρίση. Αεροδρόμιο η Τρίπολη δεν έχει. Το πιο κοντινό είναι εκείνο της Καλαμάτας (86 χλμ μακρυά). Άρα τι μας μένει μα η οδική προσέγγιση της Τρίπολης. Η Τρίπολη απέχει 158 χλμ από την Αθήνα (χωρίς κίνηση ούτε 1 ώρα και 30 λεπτά) με τη διαδρομή να απλώνεται μόνο σε αυτοκινητόδρομο (προσοχή στα τσουχτερά διόδια). Επίσης η Τρίπολη απέχει 650 χλμ από τη Θεσσαλονίκη (μέσω ΠΑΘΕ), 431 χλμ από τα Ιωάννινα (μέσω Ρίου- Αντιρρίου), 86 χλμ από την Καλαμάτα (χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος), 80 χλμ από την Κόρινθο, 66 από το Ναύπλιο, 58 χλμ από τη Σπάρτη και 132 χλμ από τον Πύργο (μέσω Αρχαίας Ολυμπίας). Φυσικά υπάρχει και η λύση του ΚΤΕΛ που μπορεί να μεταφέρει από και προς ολόκληρη τη χώρα είτε απευθείας είτε με ενδιάμεσους σταθμούς μετεπιβίβασης.

   

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

   

  Αντιπεριφέρεια Αρκαδίας: 2710 222243

  Αστυνομική Διεύθυνση Αρκαδίας: 2710 222519

  Αστυνομία Τρίπολης: 2710 223039

  Δήμος Τρίπολης: 2710 222235

  Γραφείο Τουρισμού Δήμου Τρίπολης: 2710 239392

  ΕΛΤΑ Τρίπολης: 2710 242094

  Δήμος Μεγαλόπολης: 27910 22265

  Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης: 27910 23947

  ΚΤΕΛ Αρκαδίας (Αθήνα): 210 5134866

  ΚΤΕΛ Αρκαδίας (Τρίπολη): 2710 222560

  ΚΤΕΛ Αρκαδίας (Άστρος): 27550 22218

  ΚΤΕΛ Αρκαδίας (Λεωνίδιο): 27570 22255

  ΚΤΕΛ Αρκαδίας (Μεγαλόπολη): 27910 22238

  ΚΤΕΛ Αρκαδίας (Τύρος): 27570 41217

  Νοσοκομείο Τρίπολης: 2710 238542

  Νοσοκομείο 411 Τρίπολης (στρατιωτικό): 2710 238172

  Οδική βοήθεια (ΕΛΠΑ, Express S, Hellas S, Interamerican): 10400, 1154, 1057, 1158

  ΟΣΕ Τρίπολης: 2710 241213

  Πυροσβεστική Τρίπολης: 27520 22199

  Ραδιοταξί Τρίπολης: 2710 233101 και 18300

  Ταξί Τρίπολης: 2710 233010-12 και 2710 226220

  Τροχαία Τρίπολης: 2710 222265

   

   

 • μια πολύ πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την αρκαδική πρωτεύουσα

  μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η λίμνη τάκα!

 • να σου και η Τρίπολη ταξιδιωτικός προορισμός αξιώσεων!!!!!

 • γιατι οχι η καλή παρεα και η διαθεση για αναζητηση μετραει

 • ευχαριστώ πολύ

  θα συμφωνήσω με ό,τι αφορά στην παρέα

 • panta

 • παντως για φαγητό με ενθουσίασε η γουρνοπουλα!!!

Page 1 of 1 (7 items)