Καλώς ήλθατε στην ταξιδιωτική κοινότητα του Pamediakopes.gr!

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ: ΣΟΥΛΙ- ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ

Ελλάδα

Ταξιδιωτικές ιστορίες, φωτογραφίες, ερωτήσεις και συζητήσεις για την ομορφότερη χώρα του κόσμου!

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ: ΣΟΥΛΙ- ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ

 • rated by 0 users
 • This post has 13 Replies |
 • 6 Followers
 • Ο νομός Θεσπρωτίας έχει εξελιχθεί σε έναν σχετικά εύκολα και γρήγορα προσβάσιμο προορισμό λόγω της ολοκλήρωσης της Εγνατίας Οδού. Το σημαντικό αυτό έργο (που θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό με τα διόδια που έρχονται), πέραν των άλλων επιδράσεων του, αποκάλυψε φυσικές ομορφιές και στοιχεία του παραδοσιακού δομημένου περιβάλλοντος, άγνωστα ως τώρα στο ευρύ ταξιδιωτικό κοινό.

  Κορωνίδα της θεσπρωτικής γης το ιστορικό Σούλι και το ποτάμι του ο Αχέροντας. Δύσβατο αλλά πανέμορφο, αφιλόξενο για τους εχθρούς και φιλόξενο για τους φίλους, το Σούλι αποτελεί προορισμό που πραγματικά προσφέρεται για κάθε εποχή του χρόνου. Κουβαλάει μια αξιοζήλευτη ιστορία και εκφράζει την ανυπότακτη ψυχή κάθε ελεύθερου ανθρώπου (ειδικά στις εποχές αυτές).

   

  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

   

  ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ

  Λίγοι κάτοικοι έχουν απομείνει. Το ένδοξο παρελθόν πια μας το θυμίζουν οι προτομές των ηρώων στον αύλιο χώρο του κοινοτικού καταστήματος. Σημείο αναφοράς του οικισμού αποτελεί η πλατεία με τον αυλόγυρο του παλιού σχολείου (σήμερα κοινοτικό κατάστημα που ελέω Καλλικράτη θα συνενωθεί με την Παραμυθιά). Πίσω από τις προτομές των ηρώων θα δείτε τα δεκάδες πηγάδια που γεμίζουν με το νερό της βροχής! Από το καφενείο επίσης θα ακούτε non- stop κλαρίνα.

  ΜΥΛΟΙ ΣΟΥΛΙΟΥ

  Στους Μύλους θα φτάσετε από μια διακλάδωση του δρόμου που ανεβαίνει για το Σούλι. Πρόκειται για μια πανδαισία της φύσης με βασικά στοιχεία το πράσινο και τα νερό. Το νερό άφθονο ξεπηδά από τα έγκατα της γης και δημιουργεί ένα απόλυτο σουλιώτικο feng swe. Στο χώρο θα δείτε τον παλιό νερόμυλο και τη νεροτριβή που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία. Ο χώρος είναι ιδανικός και για free camping (χωρίς φυσικά αυτό να είναι νόμιμο).

   

  ΚΟΥΓΚΙ

  Από τον Άγιο Δονάτο, τον οποίο θα συναντήσετε καθώς ανηφορίσετε για τα χωριά του Σουλίου, ένας βατός σύντομος χωματόδρομος θα σας φέρει στο θρυλικό Κούγκι, εκεί όπου στις 16 Δεκεμβρίου 1803, ο ηγούμενος Σαμουήλ ανατινάχθηκε μαζί με τη μονή για μην πέσει στα χέρια του Αλή Πασά. Στην κορυφή του λόφου του Κουγκίου μπορείτε να φτάσετε από ένα μονοπάτι 15 λεπτών και να αγναντεύσετε τη θέα από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

   

  ΖΑΛΟΓΓΟ

  Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια για το μνημείο θα αισθανθείτε 410 φορές πιο ελεύθερος. Από το σημείο αυτό οι Σουλιώτισσες έπεσαν στον γκρεμό τραγουδώντας και χορεύοντας και όχι σκύβοντας το κεφάλι. Το Ζάλογγο βρίσκεται στο νομό Πρεβέζης στις νότιες απολήξεις των Θεσπρωτικών Όρεων περίπου στο μέσον της διαδρομής Καναλακίου- Πρεβέζης.

   

  ΚΑΣΤΡΟ ΚΙΑΦΑΣ

  Πρόκειται για ένα δωρικής αρχιτεκτονικής φρούριο που χτίστηκε για να φυλάει την ανατολική είσοδο του οροπεδίου του Σουλίου. Στη σημερινή του μορφή το διαμόρφωσε (ποιος άλλος;) ο Αλή Πασάς στις αρχές του 19ου αιώνα για να εξασφαλίσει την μη επιστροφή των ξεριζωμένων Σουλιωτών. Θα συναντήσετε 1,7 χλμ από το χωριό Σαμονίβα. Το μονοπάτι που οδηγεί στο κάστρο βρίσκεται σε κακά χάλια!

   

  ΠΗΓΕΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ

  Θα τις συναντήσετε 2 χλμ από τον κεντρικό δρόμο Γλυκής- Παραμυθιάς. Ακριβώς στις παρυφές τις Γλυκής θα δείτε πινακίδα που θα οδηγήσει στις πηγές. Ο χώρος αποτελεί ένα ποίημα της φύσης. Εκεί κάποτε κατοικούσε ένας δράκος που φαρμάκωνε το νερό και τον οποίο σκότωσε ο Αηδωνάτος ή Αϊδωνέας που με τον καιρό έγινε Άγιος Δονάτος (προστάτης και πολιούχος ολόκληρης της επαρχίας Σουλίου και καθεδρικός ναός της Παραμυθιάς).

   

  ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΛΥΚΗΣ

  Χτίστηκε σε πρωτοχριστινιακό κτίσμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, στα τέλη του 12ου αιώνα και πρόκειται για μια από τις εντυπωσιακότερες και αξιολογότερες βασιλικές εκκλησίες της Ηπείρου αλλά και γενικά της χώρας μας.

   

  ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ

  Ο χώρος άρχισε να αξιοποιείται στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Εντύπωση και δέος προκαλούν τα κτίσματα από μαύρους ογκόλιθους αλλά και η μονή του Αγ Ιωάννου Προδρόμου του 18ου αιώνα (άλλο ένα αυθαίρετο των χριστιανικών χρόνων!). στο χώρο αυτό οι προσκυνητές προετοίμαζαν σώμα και πνεύμα για τον κάτω κόσμο, τρώγοντας και πίνοντας και κάνοντας λουτρά (όχι και άσχημα ε;). Θα φτάσετε στο χώρο από έναν πλακόστρωτο πεζόδρομο που ξεκινά από το Μεσοπόταμο (κοντά στο Καναλάκι). Είναι ανοιχτό 8:00- 17:00, το εισιτήριο κοστίζει 2€ και μπορείτε να προμηθευτείτε έναν εκπληκτικό οδηγό του Σ. Δάκαρη με 6€ (τηλ. 26840 41206).

   

  ΕΚΒΟΛΕΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ

  Στο καλοκαιρινό θέρετρο της Αμμουδιάς μπορείτε να ζήσετε μια ιδιαίτερη, για τα ελληνικά δεδομένα, εμπειρία. Να κάνετε μια κρουαζιέρα στα 2 χλμ του πλωτού Αχέροντα με το ένα εκ των τριών καϊκιών του χωριού. Το καλοκαίρι κρουαζιέρες γίνονται από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα ενώ και τις άλλες εποχές μπορείτε να συνεννοηθείτε με τους καπετάνιους (τηλ. 6937457081, 6972426052, 6945428567). Στην κρουαζιέρα θα σας συντροφεύσουν ερωδιοί, αηδόνια, νερόφιδα και περισσότερα από 400 είδη φυτών και δέντρων. Στην Αμμουδιά λειτουργεί και το Κέντρο Ενημέρωσης Αχέροντα.

   

  ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΟΥΛΙ

   

  Ποιος θα το περίμενε ότι η πρόσβαση της θεσπρωτικής γης θα ήταν ευκολότερη από την Βόρεια Ελλάδα απ’ ότι από τη Νότια. Με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσει κάποιος από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ηγουμενίτσα δεν ξεπερνά πια τις 3 ώρες και 30 λεπτά. Από την Αθήνα η μετάβαση γίνεται από την εθνική Αθηνών- Πατρών, της γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου και στην συνέχεια την εθνική Αντιρρίου- Ιωαννίνων. στην περιοχή μπορείτε να φτάσετε και αεροπορικώς, στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, και από κει να νοικιάσετε αυτοκίνητο και μέσω Εγνατίας να φτάσετε.

   

  ΔΙΑΜΟΝΗ

   

  Στην περιοχή λόγω της ολοκλήρωσης της Εγνατίας αλλά και λόγω των ακτών του Ιονίου μπορείτε να βρείτε καταλύματα για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Καταλύματα θα βρείτε στη Γλυκή, στην Παραμυθιά, στο Γαρδίκι, στο Μεσοπόταμο, στην Αμμουδιά και φυσικά στην Πάργα, στα Σύβοτα, στην Πλαταριά που σφύζουν από κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Παραμυθιά μάλιστα τα τελευταία χρόνια διαθέτει και έναν φανταστικό διατηρητέο αρχοντικό (original) ξενώνα που βρίσκεται στο κέντρο της, το Αρχοντικό Ρίγγα.

   

  ΦΑΓΗΤΟ

   

  Ταβερνάκια θα βρείτε καθόλη τη διάρκεια του έτους κυρίως στη Γλυκή, στο Γαρδίκι και στην Αμμουδιά. Η ποιότητα του φαγητού είναι καλή και οι τιμές πολύ, πολύ, πολύ προσιτές. Τα περισσότερα φαγάδικα που θα συναντήσετε είναι ταυτόχρονα και καφετέριες ή καφενεία, και γενικά στέκια των ντόπιων που συνηθίζουν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους σε χώρους εστίασης. Σε ολόκληρη τη Θεσπρωτία με την μπύρα, το ούζο, το τσίπουρο, το κρασί που θα παραγγείλετε θα σας φέρουν και ένα πιατάκι με μεζέ (χωρίς επιπλέον χρέωση), όχι σαν κάτι άλλες περιοχές που παρακαλάς για ένα κουπάκι με ανακυκλώσιμους ξηρούς καρπούς.

   

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

   

  Ο ποταμός Αχέρων έχει εξελιχθεί σε έναν χώρο αθλημάτων της φύσης (ξέρετε αυτά που εξασκούν αιώνα τώρα οι ντόπιοι για να αποκτήσουν τα απαραίτητα και τα μιμούνται οι Αθηναίοι για να αποβάλλουν το άγχος της πόλης). Μπορείτε να κάνετε ιππασία στις πηγές του Αχέροντα, οργανωμένη πεζοπορία, πέρασμα του ποταμού με συρματόσκοινα και ράφτινγκ (πληροφορίες: Λαμπρινή Τσουγκάρη 6946220714 και Pony Club 6972993744, Trekking Hellas Ηπείρου 26510 71703, Ηλίας Μάρκου 26660 41127, Σταύρος Κωνσταντίνου 6972993744). Στην Παραμυθιά επίσης διαθέτει τρεις πίστες ανεμοπτερισμού (ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών σας). Πρόβλημα είναι ο δύσβατος δρόμος για να φτάσετε εκεί (πληροφορίες Βαγγέλης Αθανασίου 6946467878). Αν τώρα είστε των θαλασσίων αθλημάτων η Πάργα αποτελεί τον παράδεισό σας και συγκεκριμένα η παραλία του βάλτου. Στην παραλία μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη γκάμα: wind surfing, jet ski, tubes, water ski, κωπηλασία, ποδήλατα θαλάσσης (πληροφορίες Poseidon Diving Parga 26840 32364 & 6945415972).

   

  ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

   

  Σούλι και πεζοπορία αποτελούν 2 έννοιες σχεδόν ταυτόσημες. Τα εδάφη εδώ είναι τόσο δυσπρόσιτα που τα μονοπάτια έπαιξαν για αιώνες πολύ σπουδαίο και ζωτικό ρόλο για την περιοχή. Γι αυτό και δε μιλάμε απλά για μονοπάτια αλλά για δίκτυο μονοπατιών. Στην περιοχή δραστηριοποιείται η αναπτυξιακή εταιρία ΕΤΑΝΑΜ με σκοπό την αναβίωση του δικτύου των μονοπατιών της ευρύτερης περιοχής. Η εταιρία έχει εκδώσει πολλά αξιόλογα έντυπα (τηλ 26820 29150). Ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές υπάρχουν πραγματικά πολλές όπως:

  -         Γλυκή, Γέφυρα Ντάλα, Σκάλα Τζαβέλαινας, Γλυκή (μια κυκλική σχετικά εύκολη διαδρομή, περίπου 1,5 χλμ, χρόνος με στάσεις 1 ώρα).

  -         Σούλι- Άγιος Δονάτος, Κούγκι, Σούλι (μια κυκλική όχι τόσο εύκολη διαδρομή, περίπου 3 χλμ, χρόνος με στάσεις όχι περισσότερο από 2 ώρες).

  -         Σαμονίβα, Κάστρο Κιάφας, Γέφυρα Ντάλα, Γλυκή (μια σχετικά δύσκολη διαδρομή και πιο μεγάλη αφού φτάνει τα 10 χλμ και χρειάζεται με στάσεις μέχρι και 4 ώρες).

   

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

   

  Αγροτική Τράπεζα Παραμυθιάς: 26660 22246

  Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: 26510.26218

  Αστυνομία Παραμυθιάς: 26660 22222

  Αστυνομία Καναλακίου: 26840 22397

  Δήμος Αχέροντα: 26660 41328

  Δήμος Φαναριού: 26840 22315

  Δήμος Ζαλόγγου: 26820 52001

  Εθνική Τράπεζα Παραμυθιάς: 26660 22340

  ΕΛΤΑ Παραμυθιάς: 26660 22247

  Εμπορική Τράπεζα Παραμυθιάς: 26660 22965

  Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς: 26660 22124

  Κέντρο Υγείας Καναλακίου: 26840 22581

  Κοινότητα Σουλίου: 26660 61615

  ΚΤΕΛ Παραμυθιάς: 26660 22311

  Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας: 26650.22235

  Νοσοκομείο Πρέβεζας: 26820 25669

  Πυροσβεστική Παραμυθιάς: 26660 24135

  Τουριστική Αστυνομία Πρέβεζας: 26840 31222

   

  [ΠΗΓΕΣ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: κυρίως δικές αλλά και από τα sites: vstromhellas.forumotion.com, ikrepetos.gr,flickr.com].

 • Λοιπόν η περιοχή είναι άπαιχτη. Είναι σχεδόν παρθένα και εξαιρετικά φθηνή κυρίως στο φαγητό και το ποτό. Όλοι έχουν να το λένε. Και συνάδελφοί μου που υπηρέτησαν εκεί ως καθηγητές έχουν να λένε ότι ούτε έπληξαν ούτε ξεφραγκιάστηκαν για να πιούν ένα καφέ και ένα τσιπουράκι. Τώρα με την Εγνατία είναι και πιο προσβάσιμος ο τόπος αυτός, ελπίζω να κρατήσουν τις χαμηλές τιμές, την ποιότητα και την αυθεντικότητά τους.

 • το έχω ξαναγράψει σε κάποιο άλλο post της κοινότητας αλλά θα το ξαναπώ.

  στη Θεσπρωτία το φαγητό είναι καλό και φθηνό.

  επίσης η μπίρα, το κρασί, το τσίπουρο πάντα συνοεύεται από μεζεδάκι (όχι με έξτρα χρέωση)

  η μη ύπαρξη μεζέ είναι casus belli.

  με άλλα λόγια όποιος καταστηματάρχης δεν προσφέρει μεζέ, λίγα είναι τα ψωμιά του.

  μπορεί να υστερούν τα μαγαζιά σε εικόνα και εφέ αλλά υπερτερούν στα παραπάνω.

  διαλέγετε και παίρνετε...

 • εγώ έχω διαλέξει εδώ και χρόνια.

  έχει και κάτι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ παραλίες για το καλοκαίρι, οπότε το μέρος είναι ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ.

 • Να μοιραστώ κι εγώ κάτι μαζί σας.

  Όταν πρωτοεπισκέφτηκα τους μύλους Σουλίου, πέτυχα δύο τροχόσπιτα τα οποία είχαν εγκατασταθεί σαν free campers. Και μάλιστα τους πέτυχα την ώρα του barbeque.

  Αν και δεν είναι νόμιμο και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να διατηρείς και καθαρό το περιβάλλον στην περίπτωση που κάνεις πικ νικ εκεί, η ιδέα του camping εκεί είναι τέλεια.

  Να πω την αλήθεια τους ζήλεψα...

 • Είναι ένα εκπληκτικό μέρος με φυσικό κλιματισμό κατά τους καλοκαιρινούς μηνες

  ακόμη και αν δεν πας για ελεύθερο είναι ένα ιδανικό σημείο για να πάρεις έναν μεσημεριανό καλοκαιρινό υπνάκο.

  τώρα βέβαια το χειμώνα για ελεύθερο λίγο δύσκολο.

 • ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ  ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.

  ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

 • Κρίμα μόνο Σύβοτα και Πάργα έχω πάει, ξέρετε καλοκαίρι για μπάνιο…

  Πολύς κόσμος πάντως, όχι άδικα οι παραλίες είναι βγαλμένες από όνειρο…

 • Όλοι οι Ηπειρώτες σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

  Μόλις μπει η Άνοιξη θα ανεβάσω και ταξιδιωτικούς οδηγούς για τα παραθαλάσσια μέρη της Ηπείρου, έτσι για να προετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι.

  Άδικα λένε τις παραλίες μας «τα ελληνικά φιόρδ»;

 • τους περιμένω ikucic

 • Κυριακή Δευτέρα θα πάω Παραμυθιά με κάτι φίλους. Τους ετοιμάζω περιήγηση στα μέρη που λέει ο οδηγός και όχι μόνο. Άντε να δούμε θα αντέξουν; Γιατί στα χωριά του Σουλίου έχει κάτι πολύ ωραίες στροφές. Αλλά έτσι είναι το ωραίο σε τυραννάει για να το κατακτήσεις.

 • Επειδή κατάγομαι από τη Θεσπρωτία και επειδή κατοικώ Κοζάνη, πηγαίνω συνέχεια. Να λοιπόν κάποιες φωτογραφίες από την τελευταία μας εξόρμηση Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα.

  Τα όρη του Σουλίου μπορεί να μη διαθέτουν χιονοδρομικά, σαλέ, ξενώνες με τζακούζι και άλλα τέτοια, αλλά διαθέτουν απαράμιλλη άγρια ομορφιά.

  Μια στάση στους Μύλους του Σουλίου οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι επιβεβλημένη.

  Στο μυστηριακό κόσμο του νεκρομαντείου.

  Το υπέροχα ήπιο και γαλήνιο φυσικό περιβάλλον γύρω από το νεκρομαντείο.

  Τα Σύβοτα το Χειμώνα προσφέρουν μια τελείως διαφορετική αίσθηση. Μανιασμένη θάλασσα, λίγος κόσμος, κρύο και υγρασία. Πάντως κάθε σαββατοκύριακο αρκετά καταστήματα είναι ανοιχτά και οι τιμές αρκετά καλές.

  Πείτε μου ειλικρινά: Πόσες φορές έχετε δει έτσι την Μπέλα Βράκα;

 • πολύ άγαπη για τη Θεσπρωτική γη ikucic

  αλλά όχι και άδικα απ' ότι βλέπω...Yes

  το μόνο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχή είναι η πολύ, πολύ μα πολύ βροχήηηηηηηηηη... Umbrella 

 • Μεγάλο πρόβλημα πραγματικά αυτό

  αλλά όλα τα ωραία έχουν και τα αρνητικά τους

  είναι η κατάρα του Ιονίου μάλλον

Page 1 of 1 (14 items)