Καλώς ήλθατε στην ταξιδιωτική κοινότητα του Pamediakopes.gr!

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ: ΒΕΡΟΙΑ

Ελλάδα

Ταξιδιωτικές ιστορίες, φωτογραφίες, ερωτήσεις και συζητήσεις για την ομορφότερη χώρα του κόσμου!

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ: ΒΕΡΟΙΑ

 • rated by 0 users
 • This post has 3 Replies |
 • 2 Followers
 • Η Βέροια είναι πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας και γνωστή για την άψογη αρχιτεκτονική στις παλαιές γειτονιές της και την μακραίωνη πλούσια ιστορία της. Πρόκειται για μια πόλη συνομήλικη της Πέλλας και της Βεργίνας που έχει δεχθεί επιρροές από διάφορους λαούς (Βλάχους, Ποντίους, Εβραίους, Τούρκους, Μικρασιάτες). Μια πόλη που συνίσταται σε τρεις βασικές συνοικίες (Χριστιανική, Μουσουλμανική και Εβραϊκή). Μια πόλη γεμάτη μουσεία και δεκάδες αξιοθέατα που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

   

  ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  Βήμα του Αποστόλου Παύλου


  Αποτελεί μνημείο διεθνούς ενδιαφέροντος και πόλο έλξης θρησκευτικού τουρισμού. Ο Παύλος δίδαξε στην πόλη τον 1ο μ.Χ αιώνα και συνέχισε το ταξίδι του γεμάτος από τη θέρμη με την οποία τον αγκάλιασαν οι κάτοικοι της Βέροιας. Θα το βρείτε στην οδό Μαυρομιχάλη. Ολόκληρο τον μήνα Ιούνιο πραγματοποιούνται ετήσιες λατρευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αποστόλου Παύλου, γνωστές με τον γενικό τίτλο «Παύλεια», με αποκορύφωμα τον υπαίθριο διορθόδοξο εσπερινό στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, το βράδυ της 29ης Ιουνίου.

   

  Βυζαντινές Εκκλησίες

   

  Η Βέροια αποτελεί μια από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες της Ευρώπης με ιδρυτή τον Απόστολο Παύλο. Κάποτε η Βέροια διέθετε 72 βυζαντινές εκκλησίες (εξού και Ιερουσαλήμ της Ελλάδος ή Μικρή Ιερουσαλήμ). Σήμερα σώζονται 48 εκκλησίες (οι υπόλοιπες καταστράφηκαν κατά την απελευθέρωση από την Οθωμανική κυριαρχία το 1912) οι οποίες αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης λόγω και των αξιόλογων εικόνων που η κάθε μια διαθέτει. Ιδιαίτερα φημισμένοι είναι ο ναός της Αναστάσεως του Σωτήρος (Εκκλησία του Χριστού) με τοιχογραφίες του ζωγράφου Γεωργίου Καλλέργη, ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του 13ου αιώνα, ο ναός των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης του 16ου αιώνα με εκπληκτικές τοιχογραφίες του 14ου, 15ου και 15ου αιώνα και ο ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου του 11ου αιώνα.

   

  Βυζαντινό Μουσείο

   

  Εδώ θα δείτε την ακμή της πόλης κατά τα βυζαντινά χρόνια. Θα δείτε αξιόλογα ευρήματα όπως ψηφιδωτά, χειρόγραφα, έργα αγγειοπλαστικής, ξυλόγλυπτα και νομίσματα. Στεγάζεται στον παλιό Μύλο του Μάρκου κοντά στα τείχη της πόλης. (Τηλ. 23310 25847 οδός Θωμαΐδου 26, ανοιχτό καθημερινά 8:30- 15:00, εκτός Δευτέρας).

   

  Αρχαιολογικό Μουσείο

   

  Έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που αντλείται από την τεράστια ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Διαθέτει 3 αίθουσες όπου παρουσιάζονται εκθέματα από την παλαιολιθική εποχή ως και την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τα νεολιθικά ευρήματα προέρχονται από τον οικισμό Νέα Νικομήδεια, που θεωρείται ο παλαιότερος γνωστός μόνιμος οικισμός στο ευρωπαϊκό έδαφος. Τα ευρήματα από την πρώιμη εποχή του Σιδήρου προέρχονται από το νεκροταφείο της Βεργίνας. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζουν μια χάλκινη υδρία του 4ου αιώνα π.Χ., η στήλη του Γυμνασιαρχικού Νόμου, στην οποία περιγράφεται η λειτουργία της μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο της Βέροιας, καθώς επίσης η προτομή του θεού Ολγάνου, του 2ου αιώνα μ.Χ. , που ανακαλύφθηκε στον Κοπανό. Στον αύλειο χώρο του μουσείου δεσπόζει η μαρμάρινη κεφαλή της Μέδουσας του 2ου αιώνα μ.Χ, υπερφυσικών διαστάσεων που ήταν εντοιχισμένη στη βόρεια πύλη του τείχους για να αποτρέπει τους εχθρούς! (Τηλ. 23310 24972 οδός Ανοίξεως 27).

   

  Μουσείο Εκπαίδευσης

   

  Αποτελεί έναν ενδιαφέροντα χώρο γνωριμίας με τα μαθητικά χρόνια της πόλης τότε που στα σχολεία της χώρας μαθητές και μαθήτριες φορούσαν ομοιόμορφες στολές. Στο χώρο θα δείτε αναπαράσταση μιας σχολικής μέρας πριν από 70 χρόνια, την ύλη των τότε μαθημάτων και τους τρόπους διδασκαλίας. Είναι ένας χώρος που κάθε συνάδελφος εκπαιδευτικός (τουλάχιστον) πρέπει να επισκεφτεί.

   

  Μουσείο Νεότερης Ιστορίας & Τέχνης

   

  Ονομάζεται Βλαχογιάννειο Μουσείο, στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο και σε αυτό παρουσιάζονται με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο την άνθηση της τέχνης σε αυτόν τον τόπο και την πρόοδο της νεότερης ιστορίας. Φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια, παραδοσιακές στολές και πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της οικογένειας Βλαχογιάννη από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα και τη νεότερη ιστορία. Στον επάνω όροφο εδρεύει η «Πνευματική και Ολυμπιακή Στέγη Δημητρίου Βικέλα». (Τηλ. 23310 60630, οδός Ανοίξεως 86).

   

  Λαογραφικό Μουσείο

   

  Στεγάζεται στο εκπληκτικό αρχοντικό Σαράφογλου. Στους χώρους τους θα θαυμάσετε εκθέματα που αναδεικνύοντας το πλούσιο ιστορικό των συνηθειών των κατοίκων της Βέροιας.

   

  Οθωμανικά Μνημεία

   

  Τα δύο σπουδαιότερα Οθωμανικά μνημεία είναι ο Δίδυμος Λουτρώνας και το Μεντρεσέ Τζαμί. Ο Δίδυμος Λουτρώνας χτίστηκε το 16ο αιώνα και λειτουργούσαν έως το 1935. Το συγκρότημα σώζεται ακέραιο και είναι ιδιαίτερα επιβλητικό. Διέθεταν χωριστά τμήματα για άνδρες και γυναίκες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σπάνιες για μνημείο αυτού του τύπου τοιχογραφίες με σκηνές κυνηγιού που σώζονται στο ανδρικό τμήμα. Το Μεντρεσέ Τζαμί ξεχωρίζει από τον πανύψηλο μιναρέ του και βρίσκεται απέναντι από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

   

  Χριστιανική Συνοικία

   

  Η Παλιά Χριστιανική Συνοικία (Κυριώτισσα) αποτέλεσε την χριστιανική γειτονιά κατά τα χρόνια των Οθωμανών. Στενά καλντερίμια, λιθόστρωτα στενά, όμορφα κτίρια συνθέτουν έναν γραφικό λαβύρινθο που μας πηγαίνει πίσω στον 18ο αιώνα.

   

  Εβραϊκή Συνοικία

   

  Η Εβραϊκή Συνοικία της πόλης (Μπαρμπούτα) βρίσκεται πλάι στον Τριπόταμο («το ποτάμι των γύφτων» όπως αποκαλούνταν κατά το Μεσαίωνα) που χρονολογείται από τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η κοινότητα διευρύνθηκε κατά τον 15ο αιώνα όταν στην πόλη έφτασαν εκατοντάδες εβραϊκές οικογένειες από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Τα σπίτια της εβραϊκής συνοικίας δεν διαφέρουν σημαντικά από τα σπίτια της χριστιανικής και μουσουλμανικής συνοικίας παρά μόνο στο γεγονός ότι δεν διαθέτουν καμινάδες αφού οι Εβραίοι συνήθιζαν να ζεσταίνουν τις εστίες του με μαγκάλια με ρόδες. Το ενδιαφέρον θα σας κεντρίσουν το Αρχοντικό Μπέκα του 18ου αιώνα με στοιχεία μπαρόκ και ροκοκό, το Αρχοντικό Μπόζογλου των αρχών του 20ου αιώνα με νεοκλασική αρχιτεκτονική (το μοναδικό στη συνοικία), το κτίριο Αναστασίου του 1882 που άνηκε στο ραβίνο της περιοχής και η Εβραϊκή Συναγωγή στο τέρμα της οδού Ολγάνου δίπλα στο ποτάμι.

   

  Αρχιτεκτονική της Πόλης

   

  Η κεραμοσκέπαστη πόλη της Βέροιας μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί μια από τις ομορφότερες πόλεις και καλύτερα συντηρημένες πόλεις της Μακεδονίας. Όχι πως δεν υπάρχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες αλλά δεν επικρατεί το «Βατερλό» άλλων πόλεων (βλέπε Καστοριά και Κοζάνη) που αντικατέστησαν τα εκατοντάδες υπέροχα μακεδονίτικα αρχοντικά με απαίσιες πολυκατοικίες (προϊόντα αντιπαροχής). Θα θαυμάσετε τα σπουδαιότερα δείγματα της βεροιώτικης αρχιτεκτονικής στους οικισμούς Μπαρμπούτα και Κυριώτισσα. Την προσοχή θα σας τραβήξουν: Το Δημαρχείο της πόλης του 1905 που μέχρι το 1996 λειτούργησε ως γυμνάσιο αρρένων. Το Δικαστικό Μέγαρο στην πλατεία Ρακτιβάν (σήμερα Ωρολογίου) με τη μορφή Εβραϊκού Παλατιού (έξω από το μέγαρο θα δείτε την προτομή του μεγάλου Βεροιέους-Εβραίου πολιτικού και νομομαθή Κωνσταντίνου Δ. Ρακτιβάν πρώτου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας!). Το νέο Συνεδριακό κέντρο της πόλης που συνδυάζει μοντέρνα αρχιτεκτονική και πρωτοποριακή όψη.

   

  Άλσος Παπάγου


  Αποτελεί πνεύμονα πρασίνου κοντά στην πόλη. Στο χώρο βρίσκεται και το ανοιχτό αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» 1.700 θέσεων που χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το θέατρο παίρνει ζωή τους θερινούς μήνες όταν και λαμβάνουν χώρα αξιόλογες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Μάλιστα από το 1991 στο χώρο πραγματοποιείται η πανελλήνια συνάντηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της χώρας.

   

  ΜΕΤΑΒΑΣΗ

   

  Η Βέροια απέχει 70 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και θα φτάσετε εκεί σε λιγότερο από 1 ώρα αφού συνδέεται με τη συμπρωτεύουσα με τη ΠΑΘΕ και στη συνεχεία με την Εγνατία. Για να φτάσετε με το δικό σας ΙΧ από τη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να πληρώσετε μόνο τα διόδια των Μαλγάρων (2,80€, αν και είναι εύκολο να τα αποφύγετε από Κύμινα, Μάλγαρα). Από την Αθήνα η Βέροια απέχει 510 χλμ και μπορείτε να την προσεγγίσετε μέσω ΠΑΘΕ και Εγνατίας (εδώ τα διόδια είναι πολλά και τσουχτερά γι’ αυτό παρακάμψτε τα). Η Βέροια συνδέεται με τις προαναφερθείσες πόλεις αλλά και άλλες περιοχές της χώρας με το ΚΤΕΛ. Επίσης η Βέροια διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό που τη συνδέει με την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα (με μετεπιβίβαση στο Πλατύ Ημαθίας). Η Βέροια δεν διαθέτει αεροδρόμιο αλλά το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης απέχει 45 λεπτά (χωρίς κίνηση στην περιφερειακής της Θεσσαλονίκης). Για ψάξτε στο www.pamediakopes.gr για μια καλή προσφορά, ίσως να βγει φθηνότερο με τις τιμές της βενζίνης και των διοδίων.

   

  ΔΙΑΜΟΝΗ

   

  Η Βέροια μπορεί να ικανοποιήσει κάθε απαίτηση για διαμονή. Να σας πως την αλήθεια λόγω της 4ετούς μου μόνιμης παρουσίας στη Κοζάνη δεν έτυχε να δοκιμάσω κάποιο από τα καταλύματα της πόλης. Αλλά από πληροφορίες είναι αρκετά καλά.

   

  ΦΑΓΗΤΟ

   

  Η πόλη της Βέροιας διαθέτει καταπληκτικές ταβέρνες τόσο στο ιστορικό της κέντρο όσο και περιαστικά. Πολλές από τις ταβέρνες της είναι ονομαστές σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και συχνά δέχονται επισκέψεις διάσημων (βλέπε Βεργιώτικο, Άβατον, Ροδάκινο κ.α). Εμείς έχουμε επισκεφτεί μέσα στην πόλη τον «Κολοτούμπα» και δοκιμάσαμε καλαμάρι στα κάρβουνα και κουτσομουράκια (μιας που η Βέροια είναι παραθαλάσσια!) και τη «Ζωή και Κότα» που καταβροχθίσαμε κοτόπουλο και κοντοσούβλι. Λίγο έξω από τη Βέροια έχουμε καθίσει σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια της περιοχής Ασώματοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που τρώμε έξω με θέα στον Αλιάκμονα. Το παράδοξο είναι ότι στη Βέροια δεν έχουμε δοκιμάσει το τοπικό φαγητό που δεν είναι άλλο από τον φασουλοταβά (φασόλια στο ταψί φουρνιστά). Σύντομα θα το κάνουμε. Έχουμε όμως δοκιμάσει κατεπανάληψη ραβανί Βέροιας (σκέτο, με καϊμάκι, με παγωτό) σε πολλά ζαχαροπλαστεία με προεξέχον αυτό του Χοχλιούρου στην Πλατεία Αγίου Αντωνίου και λουκουμάδες (σερβίρονται σε πολλά εστιατόρια μετά το φαγητό ως κέρασμα).

   

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

   

  Η Βέροια έχει, όχι άδικα, συνδεθεί με το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου που απέχει από την πόλη 24 χλμ. Η ανάβαση στο Βέρμιο προσφέρεται για τους λάτρες των χειμερινών αθλημάτων αλλά και για αυτούς που απλά θέλουν να αποδράσουν από την καθημερινότητα. Είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα και μάλιστα εδώ διεξήχθησαν το 1934 οι πρώτοι Πανελλήνιοι Χιονοδρομικοί Αγώνες. Το χιονοδρομικό βρίσκεται σε υψόμετρο από 1.500 έως 1.900 μέτρα. Για πληροφορίες www.seli-ski.gr. Από το καλοκαίρι του 2008 ο Σύλλογος Νεολαίας της Βέροιας, δημιούργησε το Aliakmonas River Youth Festival, ένα θέαμα που συνδυάζει μουσική και αθλητισμό, με άξονα τον Αλιάκμονα.

   

   

  ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

  Αστικά Λεωφορεία Βέροιας: 23310 22282

  Αστυνομία Βέροιας: 23310 76643

  Δήμος Βέροιας: 23310 77500

  ΚΤΕΛ Βέροιας: 23310 22342

  Νομαρχία Ημαθίας: 23310 25000

  Νοσοκομείο Βέροιας: 23310 29913

  Οδική Βοήθεια Βέροιας (ΕΛΠΑ, Hellas S, Express S): 104, 1057, 168.

  ΟΣΕ Βέροιας: 23310 24444

  Πυροσβεστική Βέροιας: 23310 22222

  Ραδιοταξί Βέροιας: 23310 62555

  Ταξί Βέροιας: 23310 75151

  Τροχαία Βέροιας: 23310 76669

  Φαρμακεία Βέροιας: 23310 60279, 22334, 24534, 26757, 25669, 74374, 22080, 65931

   

  [Πηγές άντλησης των εικόνων: musicheaven.gr, veroia.wifi-192.gr, akalanthis.gr, homodigital.com, agelioforos.gr, veriorama.com, escapegreece.com, veriorama.com].

 •  

  Από την τελευταία βόλτα μας στην πόλη της Βέροιας ας βάλουμε μερικές ακόμη φωτογραφίες. Έτσι για δούμε λίγο περισσότερο την όμορφη πλευρά αυτής της πόλης της Κεντρικής Μακεδονίας.


  Ο πεζόδρομος αυτός διαθέτει 2-3 ταβερνάκια με καλές τιμές και καλή ποιότητα. Βρίσκεται στην χριστιανική συνοικία πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Είναι ουσιαστικά το μπάσιμο στην παλιά χριστιανική συνοικία της πόλης.


  Από τα πρώτα μας βήματα στην παλιά πόλη οι αρχιτεκτονικές εκπλήξεις ήταν πολλές. Βέβαια σε πολλούς αυτά τα «χαμόσπιτα» δεν λένε απολύτως τίποτα. Σε άλλους πάλι λένε πάρα πολλά.


  Οι αρχιτεκτονικές εκπλήξεις συνεχίστηκαν παρακάτω όπως βλέπετε κι εσείς με στοιχεία μεγάλων αντιθέσεων.


  Πολλά παλιά αρχοντικά έχουν ανακαινιστεί προσφέροντας μια όμορφη και αισιόδοξη εικόνα της παλιάς χριστιανικής συνοικίας.


  Να σου παρακάτω ο ναός του Αγίου Ιωάννη.


  Το φωτογραφίζαμε απ’ έξω αλλά μια κυρία μας άνοιξε και μπήκαμε μέσα. Η κουβέντα μας δεν έπιασε καθόλου τα θρησκευτικά αλλά κινήθηκε γύρω από την κρίση, τους φόρους, τα χαράτσια και τις επικείμενες εκλογές. Σημεία των καιρών, των δύσκολων καιρών.


  Μην το παίρνετε σαν διαφήμιση απλά μας άρεσε και το φωτογραφήσαμε.


  Ούτε αυτή είναι διαφήμιση αλλά δεν είναι μια υπέροχη live μουσική σκηνή.

   

 • έχω περάσει πολλές φορές ξώσαλτσα από την πόλη της Βέροιας

  ξέρετε από Εγνατία.

  είχα την εντύπωση ότι ήταν τελείως βαρετή πόλη με παρόμοιες 3οροφες και 4οροφες οικοδομες με αμφιθεατρική θέα προς την πεδιάδα των ποταμών της μακεδονιας που βγαίνουν στον θερμαϊκό.

  τώρα βλέπω ότι έχει και άλλους καλά κρυμένους θυσαυρούς!

  όμορφος οδηγός!!!

 • ευχαριστούμε πολύ

  ελπίζουμε να βοηθήσουμε ώστε να την επισκεφτείς γρήγορα και να την χαρείς!

Page 1 of 1 (4 items)