Καλώς ήλθατε στην ταξιδιωτική κοινότητα του Pamediakopes.gr!

ΟΜΟΡΦΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ελλάδα

Ταξιδιωτικές ιστορίες, φωτογραφίες, ερωτήσεις και συζητήσεις για την ομορφότερη χώρα του κόσμου!

ΟΜΟΡΦΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 • rated by 0 users
 • This post has 7 Replies |
 • 3 Followers
 •  

  Τι να πρωτοπεί κανείς για την πόλη αυτή;;;; Την έχουν χαρακτηρίσει «νύμφη του Θερμαϊκού», την έχουν ταυτίσει με τον ρομαντισμό και τον έρωτα, την έχουν χιλιοτραγουδήσει, την έχουν «αναβαθμίσει» σε συμπρωτεύουσα. Τίποτε από τα προηγούμενα δεν είναι τυχαίο και τίποτε υπερβολικό. Η Θεσσαλονίκη είναι μία, ιδιαίτερη, ατμοσφαιρική και αιώνια. Παρότι έχει συνδεθεί και με εθνικιστικές υπερβολές, η Θεσσαλονίκη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξε μια πολυπολιτισμική μητρόπολη όπου Έλληνες, Οθωμανοί, Εβραίοι και Σλάβοι «συγκατοικούσαν» όχι ήρεμα και γαλήνια πάντα.

   

  Ανοίγουμε λοιπόν ένα post αποκλειστικά αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη και στο πως όλοι εμείς τη βλέπουμε και την αντιλαμβανόμαστε.

   

  Ξεκινούμε με τι άλλο; Με τον Πύργο το Λευκό!!!

   

  Ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

   

  Ο Λευκός Πύργος δεν είναι το σύμβολο της Μακεδονικής πρωτεύουσας. Η θέση του στα ανατολικά της παραλίας του Θερμαϊκού και η κορμοστασιά του στους αιώνες τον κάνουν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους πύργους στον κόσμο.

   

  Η αρχική θεωρία ότι ο πύργος υπήρξε έργο των Ενετών έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Ο Λευκός Πύργος υποστηρίζεται έντονα ότι αποτελεί ένα από τα πρώτα οχυρωματικά έργα των Οθωμανών μετά την κατάκτηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

  Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης ήταν αρχικά ένα οχυρωματικό έργο του 15ου αιώνα. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως η φρουρά των γενίτσαρων (τότε ονομαζόταν και Φρούριο της Καλαμαριάς/Kelemeriye Kalasi και Πύργος των Γενιτσάρων) της πόλης αλλά και ως φυλακή θανατοποινιτών (τότε ονομαζόταν και Kanli-Kule, δηλαδή Πύργος του Αίματος)! Το σύγχρονο όνομά του το πήρε όταν ένας Εβραίος κατάδικος, ο Nathan Guidili, τον ασβέστωσε με αντάλλαγμα την ελευθερία του, το 1891.

   

  Έχει 6 ορόφους, το ύψος του φτάνει στα 34 μέτρα και η περίμετρός του στα 70 μέτρα. Οι όροφοί του επικοινωνούν με εσωτερικό κλιμακοστάσιο, το οποίο ελίσσεται κοχλιωτά και σε επαφή με τον εξωτερικό τοίχο. Με αυτό τον τρόπο, σε κάθε όροφο υπάρχει μια κεντρική κυκλική αίθουσα διαμέτρου 8,5 μ, με την οποία επικοινωνούν μικρότερα τετράπλευρα δωμάτια, ανοιγμένα στο πάχος του εξωτερικού τοίχου. Ο 6ος όροφος έχει μόνο κεντρική αίθουσα και έξω από αυτήν ένα δώμα με θέα του τοπίου γύρω από τον πύργο.

  Ας αφήσουμε λοιπόν τη μαγεία του Λευκού του Πύργου να μας συνεπάρει…

   

   

   

 • Παλιά ο Λευκός Πύργος είχε και καφέ στον τελευταίο όροφο. Μετά είχε κλείσει και το καφέ και η πρόσβαση στον τελευταίο όροφο για ένα μεγάλο διάστημα και τώρα ξανάνοιξε το δώμα και σε κάθε σημείο προσανατολισμού υπάρχει περιγραφή του τι βλέπουμε.

   

  Αξίζει να το επισκεφτείτε!!!

 • αυτή η περιγραφή του τι βλέπουμε θα πρέπει να υπάρχει σε περισσότερα μέρη και αξιοθέατα...

  συχνά ανεβαίνουμε ψηλά αλλά ούτε ξέρουμε τι βλέπουμε ούτε πως να το δούμε...

  προσωπικά μου αρέσει όπου είμαι να τοποθετούμαι απόλυτα στο χάρτη και να θαυμάζω την απεαντοσύνη

 • ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

   

  Στη Λεωφόρο Στρατού απέναντι από το Πεδίον του Άρεως και σχεδόν δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται ένα από τα αξιολογότερα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Είναι το Βυζαντινό Μουσείο ή Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

   

  Άρχισε να λειτουργεί από το 1994 και σταδιακά ανοίγουν όλο και περισσότερες αίθουσες. Σήμερα στο μουσείο λειτουργούν πάνω από 11 αίθουσες και αποτελεί ένα από τα must της πόλης. Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι η ίδρυση του μουσείου είναι ιδέα του 1913!!!

  Το Βυζαντινό Μουσείο ξεκινά το ταξί στο χρόνο από την εποχή του Παλαιοχρισταινισμού και φτάνει μέχρι την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζονται ανά θέμα, έτσι ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να σχηματίσει πλήρη εικόνα για ορισμένες όψεις του πολιτισμού του Βυζαντίου.

   

  Η έκπληξη πάντως που μας περίμενε κατά την τελευταία μας επίσκεψη στο μουσείο είναι εντυπωσιακή. στους χώρους, και χωρίς να το ζητήσουμε, μας ξενάγησαν δύο φύλακες. Ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένοι και ευγενικοί. Πραγματική ξενάγηση!

   

  Όταν τους ρώτησα πόσα χρόνια εργάζονταν εκεί, μου απάντησαν 6 μήνες! «Μα καλά έγιναν διορισμοί;» ρώτησα γεμάτος απορίας. «Όχι» μου απάντησαν. «Είμαστε πρώην υπάλληλοι (κλειδούχοι, ταμίες, ελεγκτές, εισπράκτορες) που μεταταχθήκαμε από τον ΟΣΕ». Ξέρετε αυτοί οι «τεμπέληδες» που ευθύνονται για όλα τα δεινά του ελληνικού λαού (ειρωνεύομαι φυσικά). Οι άνθρωποι διάβασαν, μαγεύτηκαν από τα εκθέματα και μας προσέφεραν μια υπέροχη εμπειρία. ΜΠΡΑΒΟ!!! [ΥΓ Καμιά σχέση με αυτούς τους κακομούτσουνους φύλακες των μουσείων και των εκθεσιακών χώρων της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης].

    

  Για περισσότερες πληροφορίες:

  Λεωφ. Στρατού 2, 540 13 Θεσσαλονίκη

  Τηλ: +30 2313 306400

  Φαξ: + 30 2310 83 85 97

  URL: http://www.mbp.gr [το τελευταίο διάστημα το site δεν φαίνεται να λειτουργεί].

  Email: mbp@culture.gr

   

 • το βυζαντινο ειναι μια ενδιαφερουσα προταση

  όπως και το αρχαιολογικο

  χαρακτηριστικο της πολης αυτης ειναι οτι εχει δεκαδες αξιοθεατα που ουτε οι ιδιοι οι ντοπιοι δεν τα ξερουν

  ή απλα δεν γνωριζουν οι ειναι τουριστικα αξιοθεατα!

 •  

  ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΗΣΙΣ

   

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για την πόλη της Θεσσαλονίκης αποτελεί το Κέντρο Νόησις. Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας αποτελεί έναν πολιτιστικό και επιμορφωτικό φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έτος ίδρυσης το 2001. Προσφέρει στο κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας και παρεμβαίνει σε θέματα τεχνικού πολιτισμού.

   

  Το Ίδρυμα αποτελεί μετεξέλιξη του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (έτος ίδρυσης 1978), καθώς το 1998 εκπονήθηκε σχέδιο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του με κύριο στόχο την δημιουργία ενός σύγχρονου "Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας", μοναδικού στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

   

  Πρόκειται για έναν μαγικό κόσμο όπου η επιστήμη και η τεχνολογία παίζουν τον πρώτο. Παρόλα αυτά η επιστήμη και η τεχνολογία σε κάποιες περιπτώσεις διαπλέκονται με το show, τους χορηγούς και την ισοπεδωτική αντίληψη περί προστασίας του πλανήτη (ξέρετε ότι φταίμε όλοι το ίδιο για το χάλι της γης, χωρίς να μελετούμε το οικονομικό και παραγωγικό σύστημα).

   

  Για περισσότερες πληροφορίες:

  ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Eπιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας

  6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης - Θέρμης - Τ.Θ. 60330 - 570 01 Θέρμη

  Τηλέφωνο: 2310 483 000 Φάξ: 2310 483 020

  Και site: www.tmth.edu.gr  

   

 • πολυ υγρασία εδώ στην καλοκαιρινή θεσσαλονίκη!

 • φέτος ενισχύουμε β ελλάδα και για τις καλοκαιρινές μας διακοπές

  το χρειάζονται οι άνθρωποι εκεί!

Page 1 of 1 (8 items)